Глухів не хоче приєднуватися до Шостки

02.07.2020

На сесії міської ради 26 червня Юрій Бурлака, пояснюючи суть звернення, зазначив, що процес децентралізаії проходить необдумано і матиме негативні наслідки для громади міста.

«Спочатку реформатори нам обіцяли, що буде просто укрупнення районів, але не стане районних рад. Сьогодні ж виявляється, що вони залишаються. При цьому все майно Глухівського району має бути передано новому Шосткинському. Вважаю, перш ніж розпочинати реформу, пропишіть її в законі. А в ньому досі нічого конкретного. Тож укрупнення не має жодної логіки», – зазначив Бурлака.

Враховуючи всі ризики децентралізації, депутати Глухівської міської ради склали своє звернення до Президента України, Голови ВР, Прем’єр-міністра з проханням відкласти питання нового районного поділу та схвалення проєкту Постанови Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів» до внесення змін до Бюджетного кодексу, ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації».

Депутати вважають, що заплановане укрупнення тільки знищує результати децентралізаційної реформи, бо призведе до вилучення з бюджетів ОТГ частини доходів. До того ж процес укрупнення районів відбувається стрімко, без широкого громадського обговорення, що може призвести до соціального вибуху через неприйняття в суспільстві нового поділу.

Глухівчани наголошують, що процес формування спроможних громад не завершено ні в конституційному, ні в економічному, ні в адміністративному плані, і тому просто неможливо переходити до наступного кроку – формування нового поділу.

За рішення про те, щоб уряд призупинив приєднання Глухівського району до Шосткинського, проголосували всі присутні депутати, окрім Олени Демішевої.

Неделя

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: