У Сумській районній лікарні розповіли, на яке фінансування розраховують з початку липня

02.07.2020

Профільні лікарні з 1 липня мають отримувати фінансування не менше, ніж у 2019 році. Про це сказав у середині червня Міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Стосується це як тих закладів, які уклали угоди з Національною службою здоров’я, так і тих, які не змогли це зробити, через різні причини – непідготовленість документів, людей або обладнання. Що думають про таку новацію у Сумській центральній районній лікарні?

Леонід Голубченко двічі на рік змушений лягати до терапевтичного відділення. Лікується він у Сумській центральній райлікарні. Порівнює свої витрати на лікування зараз і торік.

«У кого які імпортні ліки вони приписують, а так — антибіотики, системи, шприци, це все безкоштовно. За чотири дні мені до п’ятниці написали, 500 грн я тільки витратив, і то я собі їсти взяв, бо здалеку дуже. А в минулому році за 5 днів 4 тисячі гривень в мене ішло, щоб мене прокапали. Це з усім», — розповів Леонід «Суспільному».

Завідувачка терапевтичним відділенням Валентина Кандиба показує історію хвороби одного з пацієнтів, де зазначено перелік безкоштовних призначень. Це за умови укладеного договору з Національною службою здоров’я.

Суспільне Суми

«Хто лікується у нас у відділенні,обстеження безкоштовні. Це і аналізи і ехокардіоскопія, і ультразвукове дослідження, і рентгенологічне дослідження. Хворий сьогодні їде, навіть двоє з нашого відділення, їдуть сьогодні в «Медею» на комп’ютерне дослідження органів грудної клітки безкоштовно», — розповідає завідувачка відділенням.

Повний перелік безкоштовних ліків і витратних матеріалів — на спеціальному стенді. Головний лікар Володимир Поцелуєв говорить, що всього мають з Нацслужбою здоров’я 16 договорів, і них по 4-х їх фінансують наполовину.»Це 7 млн гривень. Для нашої установи це величезні кошти і, звичайно, що без них ми відчуваємо дефіцит», — розповідає головний лікар.

Щодо ініціативи профільного міністерства профінансувати лікарні на рівні не менше торішніх, то поки, говорить, остаточного документа не бачив. Але має інформацію про те, як виводитимуть цифру, кому скільки дати грошей: братимуть суми фінансування у І кварталі 2019 року і множитимуть її на 4.

«На 4 помножується, і ми маємо суму, яку б ми отримали, як субвенцію за рік. Потім беруться всі договори, на які законтрактований заклад, і порівнюються з цією сумою. На виході ми маємо або збільшення, або зменшення. Кожен заклад виходить на Сумську обласну госпітальну раду і кожен заклад захищає план розвитку свого закладу на цю суму», — розповідає Поцелуєв.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: