Під Боромлею підприємець вимагає у людей 500 гривень за можливість порибалити

10.07.2020

Пів тисячі гривень – за можливість порибалити. Під селом Боромля на Сумщині зібралися селяни, яких сумський підприємець змушує платити за риболовлю, і перекрив доступ до водойми. Він займається очищенням водойми шляхом розведення у ній риби та гусей.

Водосховище на річці Лисиця, що поблизу села Боромля, 2018 року місцеве управління водного господарства передало приватному підприємцю для проведення очищення води, повідомляє «Суспільне». З тих пір, кажуть місцеві, пляж тут перетворився на загін для гусей.

“Розганяють, не дають тут ні відпочивати, ні рибу ловити. Іде якась, як вони мотивують, очистка води, якась програма, очистка водойми від не знаю чого”, – говорить місцевий мешканець Володимир Комар.

Інший чоловік, який назвався Юрієм, розповів, що за риболовлю просять заплатити 500 гривень за день з одного рибалки. При цьому виловити можна не більше 3 кілограмів риби.

За словами Боромлянського сільського голови Василя Романіки, через перешкоджання доступу до водних об’єктів (це є порушенням Водного кодексу та інших законів), він звернувся до прокуратури.

“Декілька слів про орендаря. Він не орендар. Це називається красивим словом “біологічна меліорація”. Тобто, методом запуску риби має очищатися вода. Виникає питання: для чого має очищатися вода – пляж закрили, для кого ж тоді вода – для гусей? Багато років тут була, дійсно, зона відпочинку: району, громади, сумські приїжджали люди, природа, дивіться, яка. Тут був чудовий пляж, завозив я сюди пісок”, – розповідає сільський голова.

Підприємець Віталій Заставенко, який проводить тут очищення, каже, що плату за риболовлю встановив сам, а гуси – працюють над очищенням. “Гуси розводяться сумісно по програмі з рибоводством. Для того, щоб корма не вносити, не забруднювати зайвий раз воду, гуси дають додаткові корма. Так би зараз тони кормової бази лежали, і туди вкидалось би. Наступною вкидалося б вапно, якщо ви не знаєте. Потім, по зимі, вноситься гній. Це все не робиться, це все роблять гуси”, – розповів підприємець.

Керівника Боромлянського управління водного господарства на місці не було. Секретарка керівника Офісу водних ресурсів області Тетяна Грицаєнко пообіцяла зв’язати журналістів Суспільного з її керівництвом 10 липня.

Речниця прокурора області Наталя Науменко сказала, що лист Боромлянського селищного голови перенаправили до Державної екологічної служби.

Працюючи біля причалу на березі Боромлянського водосховища журналісти побачили ще й таку картину: човен, який використовують охоронці водосховища, на дні човна лежали сіті для ловлі риби. Представник поліції, який прибув на місце за викликом охоронців, – на зауваження про можливе браконьєрство сказав, що на виклик приїде слідчо-оперативна група.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: