На Сумщині знизився загальний рівень вакцинації населення — епідеміолог

13.07.2020

Рівень вакцинації людей на Сумщині знизився, особливо —  серед дітей. Про це розповіла лікар-епідеміолог Сумського обласного лабораторного центру МОЗ України Галина Христенко в ефірі Українського радіо: Суми.

У першому півріччі 2020 року, у порівнянні з першою половиною минулого року, рівень вакцинації проти дифтерії та правця, туберкульозу, кору, паротиту і краснухи знизився, в середньому, на 30-40%. Охоплені щепленнями нині менше половини дітей та дорослих, яким ці щеплення рекомендовані за віком або відповідно до категорій людей, які в зоні ризику (медиків, освітян — ред.).

«Є проблема з охопленням дітей першого року життя вакциною проти дифтерії та правця — десь 40%, вакциною проти туберкульозу – 40%. Є проблема з охопленням дітей 6-річного віку вакциною проти дифтерії та правця — 30%. Хоча контрольний показник має бути на рівні 50%.І ще один контрольний показник, якого ми не досягли, це охоплення дітей першого року життя вакциною КПК (проти кору, паротиту, краснухи). Він на сьогодні 36%», — розповіла Христенко.

Зниження кількості щеплень Галина Христенко пов’язує з епідемією коронавірусу та введенням карантину.

Втім, відхилення від графіків профілактичних щеплень впливає на недостатнє формування колективного імунітету, що може спровокувати спалахи інфекційних захворювань. На цьому наголошує заступниця директора Сумської міської дитячої клінічної лікарні ім. Святої Зінаїди Наталія Спічакова.

«Пандемія Covid-19 нам ясно і чітко показує – немає вакцини, і весь світ страждає від того», — говорить Спічакова. За її словами, епідемія коронавірусу не є протипоказанням для проведення вакцинації населення. Навпаки, дуже важливо робити щеплення саме зараз, бо «антитіла виробляються суто під ту інфекцію, яка вводиться, тому імунітет працює строго специфічно. Тому, навіть якщо людина вже інфікована, то в неї інфекція розвивається сама по собі, її імунна система буде працювати в направленні на Covid-19, а інша ланка імунної системи буде виробляти антитіла для кору чи іншої інфекеції»

Сумщина забезпечена вакцинами в повному обсязі, окрім вакцини проти дифтерії і правця для 6-річних дітей. Про це розповіла головний спеціаліст лікувально-профілактичного відділу Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Гапієнко. За її словами, як тільки поставки цієї вакцини в область із Міністерства охорони здоров’я поновляться, щеплення проти дифтерії і правця «шестирічкам» знову будуть робити.

За словами Олени Гапієнко, для того, щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар, орієнтуючись на календар профілактичних щеплень та стан здоров’я пацієнта, дасть рекомендації щодо термінів проведення вакцинації.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: