Стали відомі подробиці про випадок ботулізму в Глухові

15.07.2020

Минулого тижня у Глухові лабораторно підтвердився випадок ботулізму. Захворів 50-річний чоловік. Вдома йому стало зле, почалися кишкові розлади, подвоєння в очах. Карета «швидкої» доправила пацієнта до приймального відділення з попереднім діагнозом ботулізм.

Для огляду викликали лікаря-інфекціоніста, який підтвердив побоювання. У хворого взяли зразки на аналізи, які згодом дали позитивний результат. Невідкладно чоловіка поклали в реанімаційне відділення.

«При ботулізмі необхідно негайно ввести спеціальну сироватку. Якщо цього не зробити, може бути навіть летальний результат. Знаємо, що в області препарату в резерві – усього кілька доз, тож нам його перерозподілили з шосткинської лікарні. Доставили оперативно, ввели пацієнту вчасно. Після цього впродовж доби чоловікові стало краще, симптоми зникли. Зараз він перебуває в задовільному стані», – коментує т.в.о. гендиректора Глухівської міської лікарні Сергій Носков.

Як стало відомо, глухівчанин напередодні разом із товаришем вживав сиров’ялену невипотрошену річкову рибу домашнього виробництва. Тож, на щастя, про велику партію магазинної продукції не йдеться. Напарнику пощастило більше, симптомів отруєння у нього не виявилося, пише «Неделя».

Як пояснюють лікарі, насправді так трапляється часто. Спори ботулізму найчастіше локалізуються в м’язовій мускулатурі в ребрах та в нутрощах. Тому одній людині може потрапити заражений шматочок, іншій – ні. Другим фактором везіння може бути вживання алкоголю, який нейтралізує токсини.

Останній випадок ботулізму у Глухові був у 2018 році: двоє чоловіків отруїлися в’яленою рибою, яку придбали в одному з місцевих магазинів. Тоді проводилось ціле розслідування можливих місць продажу, товар вказаного виробника вилучали навіть у сусідніх містах.

Нагадаємо, ботулізм – це отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Спори найчастіше живуть у домашніх консервах, в’яленій чи копченій рибі, м’ясних виробах. Їх не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Це порушення зору, сухість у роті, в’ялість, кишкові розлади. Можливі серйозні ураження різних органів і навіть смерть. Фахівці рекомендують не вживати в’ялену рибу та м’ясні консерви домашнього виробництва.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: