Голова Господарського суду Сумської області розповіла про роботу в умовах карантину

16.07.2020

Голова Господарського суду Сумської області Олена Резніченко в інтерв’ю розповыла про роботу установи за перше півріччя поточного року.

 —  Олена Юріївна,  як саме проходила робота суду з початку року, тим паче, що вона була в умовах карантину і певних змін, що відбулися в законодавстві ?

—    Це був досить відповідальний час і в плані організації роботи із запровадженням заходів безпеки проти поширення Covid-19, який потребував досить точних і чітких дій, і в плані пристосування до нових змін у законодавстві. Господарський суд Сумської області попри карантин не припиняв своєї роботи, були введені обмеження щодо участі сторін в судових засіданнях, альтернативним варіантом було впроваджено розгляд справ у форматі відеоконференції в програмі «EasyCon». Для цього відділом технічного забезпечення Господарського суду було проведено відповідну роботу із переобладнанням комп’ютерної техніки, довелося адаптувати комп’ютерне забезпечення суду, встановити додаткові програми та плагіни для браузера, щоб судовий процес проходив у максимально комфортних і зручних умовах для всіх учасників процесу. На сьогодні суд продовжує забезпечувати участь сторін у справах, як очно, без змін, так і в режимі відеоконференції. Здійснюється прийом кореспонденції через вікно прийому документів, забезпечується постійна обробка приміщення дезинфікуючими засобами. Попри послаблений карантин та певні обмеження, здійснення правосуддя триває у звичному режимі. Загалом, діяльність суду протягом 1 півріччя 2020 року проходила відповідно до плану роботи на 2020 рік. Заходи включені до плану роботи виконані повністю у встановлені терміни. Хід виконання заходів плану роботи суду постійно контролювався мною особисто, і обговорювався на зборах та нарадах суддів, про що складалися відповідні протоколи.

 — В цьому році відбулись зміни в системі автоматизованої системи документообігу суду. Що змінилося і як це позначилось на роботі судової установи?  

— Зборами суддів Господарського суду Сумської області затверджено нову редакцію  Засад використання автоматизованої системи документообігу суду (протокол №6  від 17.06.2020). Цей документ визначає особливості електронного документообігу, які не визначені положенням про Автоматизовано систему документообігу судових справ. А саме: спеціалізація, розподіл справ у період відсутності судді тощо.  Робота принципово  не змінилася, лише відбулися певні уточнення до роботи автоматизованої системи документообігу для більш злагодженого процесу.

— Одним із важливих аспектів здійснення правосуддя є дотримання розумних строків розгляду справ? Яка ситуація в Господарському суді Сумської області?

— Раз у півріччя служба діловодства складає довідки про стан ведення діловодства в суді, про порушення процесуальних строків розгляду справ та строків направлення процесуальних документів у судових справах, про сплату судового збору та внесення застави на правильні реквізити рахунків, які передаються на розгляд керівнику апарату.  За підсумками проведеної роботи були зроблені висновки, що суддями Господарського суду протягом 1 півріччя 2020 року не було допущено порушень процесуальних строків розгляду справ, встановлених ГПК України.

Перевірка виконання строків надсилання процесуальних документів, апеляційних скарг та справ на запити,  також не виявила порушень.

Додам, що діяльність суду протягом 1 півріччя 2020 року здійснювалась відповідно до плану антикорупційних заходів господарського суду Сумської області на 2020 рік. Був постійний контроль за дотриманням вимог законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією, за дотриманням суддями Кодексу професійної етики судді.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: