Як на Сумщині раніше святкували «народини»

21.07.2020

Цікава інформація про те, як раніше на Сумщині святкувли «народини», опублікована на сторінці Відділу нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури у Фейсбуці.

«Через 7 або 9 днів після народження дитини в дім породіллі для святкування народин приходили старші жінки або ж, значно рідше, її ровесниці.

Гості приносили коржики, печиво, пряники, млинці, картоплю («у мундєрах»), мочені яблука тощо. Подарунки (наприклад, матерію) приносили вже на хрестини.

Відвідувати породіллю заборонялося самотнім та розлученим жінкам, а також жінкам, які «пралися». Жительки с. Павлівка Білопільського району розповідають, що одного разу така жінка, приховавши свій стан, прийшла на народини, після чого дитина три місяці хворіла. Якщо, все-таки, «нечиста» жінка прийшла, то вона повинна підійти до породіллі і сказати: «Ти така – і я така!» (у с.Бобрик «нечиста» жінка, аби не нашкодити дитині, мала принести за пазухою та показати жито).

На народинах обирали та обдаровували «названу бабу». Рідна бабуся цю роль не виконувала: зазвичай це була жінка старшого віку (яка вже «не переться»)», — ідеться у повідомленні, що підготували за матеріалами фольклорно-етнографічних експедицій Сумського центру культури.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: