На Центральному ринку Сум виявили партію нітратних динь

21.07.2020

На ринках і в торгових мережах уже активно торгують ранніми баштанними, які в нашій країні зазвичай дозрівають із середини серпня. Тому червень і липень – період нехарактерний для збору врожаю кавунів і динь. Разом із приємним смаком і поживними речовинами такі ранні баштанні можуть принести людині шкоду.

Станом на сьогодні на території Сумської області на ТОВ «Центральний ринок» було виявлено один випадок перевищення нітратів у 200 кг динь (212 мг/кг при нормі 90 мг/кг), у кавунах перевищення вмісту нітратів виявлено не було. Допустима концентрація нітратів: для кавунів вона неповинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси.

На агропродовольчих ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Тому кожен покупець повинен знати, що для придбання безпечної продукції потрібно запитувати результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Для того щоб вберегтися від отруєння баштанними потрібно дотримуватися декількох простих правил:

Не купувати баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Цим Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється парниковий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

Звертайте увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вміст нітратів можна перевірити в домашніх умовах. Опустіть кавун у воду (цілий) – безпечний плід повинен триматися на воді, а при високій кількості нітратів він опуститься на дно. Якщо кавун надрізали вже на ринку – розріжте його далі по часточках і подивіться на зрізи. У безпечному для вживання кавуні вони не можуть бути рівними, до того ж будуть видні крупинки в самій м’якоті, а ось зріз нітратної ягоди буде ідеально гладким.

Ось ще один варіант – відрізати трохи м’якоті та покласти в склянку з чистою водою. Якщо вона стала рожевою – кавун вживати небезпечно. Можна також уважно оглянути м’якуш кавуна, який розрізали навпіл, наявність білих або жовтих прожилок – ознака того, що ягоди вирощували із застосуванням небезпечних засобів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: