На Сумщині завершився 23-й ленд-арт симпозіум (відео, фото)

24.07.2020

23-й ленд-арт симпозіум завершився на Сумщині. Це – Всеукраїнський проєкт, під час якого автори створюють футуристичні об’єкти з елементами етнографії. Торік його не проводили через брак фінансування.

Митці працювали з 3 по 18 липня у селі Могриця, що за 30 км від Сум.

Дерево-оберіг у Могриці

Дерево-оберіг – стало новим об’єктом ленд-арту симпозіуму. Авторка дерева — митець з Харкова – Оксана Солоп. Вона приїздить сюди з 2007 року.

«Я хотіла поставити тут об’єкт, який буде охороняти цей простір від ворожого середовища. Хотіла, щоб зверху, в гнізді, оселилися птахи, можливо, тому що вони прилетіли та сідали», – розповідає Оксана.

За кілька десятків метрів, у крейдяному кар’єрі Роман Линник у рамках симпозіуму влаштовував музичний перформанс, після чого знищив музичний інструмент, розбивши його на друзки.

Митець із Сум – Роман Линник

«Тема була «тимчасове повідомлення» — це був інструмент, який видав звук на певний термін часу і він більше не буде грати ніколи», – каже Роман.

Усього в Могриці два тижні працювали 50 митців з усієї України та один зі Сполучених Штатів, а саме – з Нью-Йорку. Зібрались на симпозіум у 23-те.

Цей об’єкт можна використовувати як музичний інструмент

Митці-учасники ленд-арт симпозіуму мають творити з матеріалів, які є у просторі, розказує засновниця ленд-арт симпозіуму Ганна Гідора.

«Якщо художники працюють у просторі, то вони намагаються щось повідомити: глядачам, повідомити самій собі. А головне вони працюють з простором, щоб вони хотіли сказати простору, як вічній субстанції, і це було такою головною червоною рискою, яка проходила через весь симпозіум», – розповідає Ганна Гідора.

Ленд-арт симпозіум 2020 у Могриці: як це було?

У Могриці, що на Сумщині, відбувся 23-й ленд-арт симпозіум. Цьогоріч його тема – "Тимчасове повідомлення". Чому така тематика і які артоб'єкти були представлені – дізнавайтесь у відео

Опубликовано Суспільне Суми Пятница, 24 июля 2020 г.

За її словами, цього року, окрім митців, ми нікого не запрошували, але вони розробили програму у форматі самостійного огляду напрацювань митців. На вході до локації людям роздавали карти з вказівками й зробили таблички з назвою роботи, автором роботи та з великим описом роботи.

Один з артоб’єктів у Могриці

«З кожним роком у нас все більше довговічніших скульптур, які ми робимо тут на локації, бо це вже території, на якій ми будуємо те, що не буде розібрано або розчинено в середовищі природному», – розповідає організатор Юрій Вишняков.

Усі артоб’єкти залишаться в Могриці. В майбутньому організатори хочуть перетворити місцину на пристосований для туристів простір.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: