У Глухові з’явилася дерев’яна експозиція «Київська Русь»

24.07.2020

Втретє у Глухові пройшов Всеукраїнський пленер із художньої обробки деревини. Кращих майстрів з усієї країни приймав у себе національний заповідник «Глухів» на території пам’ятки «Садиба Кочубея».

Як розповіла генеральний директор заповідника Ірина Мошик, темою експозиції була Київська Русь. Сім різьбярів по дереву працювали протягом десяти днів. Спільними зусиллями вони створили чотири скульптури, одна з яких — монументальна. За народженням дерев’яних статуй мали можливість спостерігати всі бажаючі. І в той же час, зі слів Ірини Вікторівни, вони широко не афішували цю можливість — щоб уникнути скупчення народу. Адже чим менше на пленері глядачів, тим краще для їх же безпеки.

Що стосується побуту майстрів, то їх розмістили на території заповідника в армійському наметі, який надало керівництво місцевої військової частини. Щоправда, скористалися ним тільки троє, решта проживали у глухівських родичів.

10 липня відбулося офіційне закриття фестивалю, із невеликою кількістю людей, дотриманням масочного режиму і дистанції. До того ж самі майстри попросили організаторів пленеру захистити їх від глядачів і дати можливість спокійно попрацювати, не відволікаючись на питання.

Виготовлені фігури залишилися на території заповідника. «Музейна композиція під відкритим небом буде знайомити жителів і гостей Глухова як з історичними часами Київської Русі, так і з традиційним українським промислом — різьбленням по дереву. Таким чином ми облаштовуємо свою територію», — підбила підсумок бесіди Ірина Мошик.

Усі учасники фестивалю отримали сертифікати і пам’ятні подарунки від керівництва Глухова і, звичайно ж, масу незабутніх вражень від спілкування у творчому середовищі, у колі однодумців.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: