У Сумах іспити на водійське посвідчення складають із нововеденнями

26.07.2020

Через карантин випускники сумських автошкіл на два місяці пізніше складають іспити на водійське посвідчення. Роблять це з нововведеннями. Про це повідомляє Суспільне.

Світлана Ядрець тільки-но пройшла етап водіння на майданчику у сумському центрі МВС. Наступне завдання — водіння вулицями обласного центру.

Чи склала його, ще не знає, але обізнана з тим, що має можливість його оскаржити, розповідає випускниця автошколи Світлана Ядрець: “Чула про таке, але робити цього не будемо, адже помилки одразу видно”.

Інструктор автошколи Сергій Сіренко, який її вчив, говорить, що жінка здала нормально.

“Типові помилки можуть бути в учнів, навіть на екзамені, тому що вони навчаються, але серйозних помилок не побачив”, — каже він.

Оскарження результатів – одна з новацій. Також тепер іспити проводять під відеозапис. “Відеофіксація була запроваджена пів року тому, вона була обов’язковою, але особа, яка екзаменується, могла відмовитися від неї”, — говорить екзаменатор сервісного центру МВС м. Суми Олександр Лапоног.

На сьогодні, за його словами, у зв’язку із змінами відеофіксація є обов’язковою. “Змінився трішки порядок прийняття іспитів: 10 хвилин мінімум — на майданчику, для початкового керування, і мінімум — 20 хвилин в умовах дорожнього руху”, — пояснює він.

Іще одна зміна – час екзамену: раніше на практичний іспит відводили 15 хвилин, зараз – мінімум пів години. Також змінили умови підтвердження стажу керування, щоб отримати категорію «Є».

Як підтверджується стаж керування, розповів головний спеціаліст сервісного центру МВС в м. Суми Віталій Вітковський. “Документами на власний транспорт, тобто свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу або довідка з місця роботи про підтвердження стажу відповідного”, — говорить він.

Також, за його словами, це може бути доручення на свідоцтво про реєстрацію, якщо громадянин не є власником свого транспорту.

Загалом основні нововведення стосуються отримання прав на водіння авто з причепом, підтвердження водійського стажу, складання іспитів та анулювання водійського посвідчення.

“Дуже довгі перерви, майже місяць, можливо, навіть більше. Простіше, коли ти їздиш, набираєшся досвіду і потім складаєш екзамени”, — говорить випускниця автошколи Юлія Бакланська.

За її словами, карантин вплинув на підготовку. “Якщо ти проїздив декілька занять, потім карантин – взагалі не їздив, потім знову поїздив, потім знову не їздив – це дуже важко”, — зазначає вона.

Пані Юлія говорить, що водійське посвідчення їй потрібне для того, щоб влаштуватися на роботу. За її словами, вона не чула про нововведення, які “Перший раз чую, але тепер буду знати”, — каже вона.

Випускник автошколи Максим Ткачов говорить, що налаштований скласти. “Не розраховую тут ходити тижнями. Як тільки нововведення набирає чинності, не одразу починають розуміти, як ним користуватися, і, може, хтось як і захоче свої права відстоювати, буде важко”, — розповідає він.

До практики з водіння допускають лише тих, хто склав теорію.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: