З 1 серпня на водоймах Сумщини вводиться заборона на вилов раків

27.07.2020

Відповідно до наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області від 23.07.2020 № 66 «Про встановлення терміну заборони на лов раків у період другої линьки» на водних об’єктах області вводиться заборона на вилов раків у період другої линьки з 1 серпня по 30 вересня 2020 року.

Головним періодом у житті раків є «линька», під якою розуміють пов’язане з ростом скидання твердих частин тіла. Момент її наближення можна визначити за станом панцира, який перед линькою зазвичай тьмяніє, стає вразливий і починає відставати від тіла. Після затвердіння панцира ріст організму припиняється. Тому раки скидають старий і покриваються новим, який дуже м’який. Це дозволяє рости тілу, але водночас робить рака вразливим перед річковими хижаками. Тому з сотні залишається лише біля десятка екземплярів. Процес линьки не завжди проходить успішно, рак може втратити кінцівки або навіть життя. Після линьки на місці відірваних кінцівок виростають нові, але однакової величини з втраченими ніколи не досягають. Ось чому часто зустрічаються раки, у яких одна клешня менша іншої. Через таку малорухливість та природну незахищеність раки під час линьки є легкою здобиччю для браконьєрів і тому потребують особливого додаткового захисту.

Порушення цієї заборони карається ст. 85 ч 4 КУпАП (штраф від 340 до 680 грн), крім того, за кожного незаконно добутого рака доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн. Також нагадуємо, що по закінченні терміну заборони вилову раків їх дозволяється добувати ручним збиранням – раколовкою –«хапкою» з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм; волосінню з приманкою і рогаткою та «розщіпом» — не більше п’яти снастей на ловця. Одній особі за добу дозволяється виловити не більше 30 екз. раків, розміром не менших ніж 10 см. Заборонено ловити їх у темний час доби з використанням підсвітки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: