Сумчани з приватного сектору не хочуть виконувати вимоги «Сумитеплоенерго»

29.07.2020

Сумчани скаржаться на те, що їх зобов’язують встановити лічильники на тепло у приватні будинки, а також виконати заходи з підготовки будинків до опалювального сезону. Такі листи отримали мешканці кількох вулиць від «Сумитеплоенерго», повідомило Суспільне.

Приватні будинки на вулиці Воровського та трьох провулках поруч мають централізоване опалення. Пані Любов, яка мешкає у будинку в провулку 3-й Заводський 12 років, із сусідами обговорює, що робити з листом від «Сумитеплоенерго».

«Перший лист був — там було написано: промити систему, усунути несправності на вузлі. Але це повинен робити спеціаліст. Ви всі повинні, всі зобов`язані, а кому я що зобов`язана? Я плачу 1200 грн за 30 квадратних метрів. Лічильник на будинок ставлять на 180 квартир, чи на наші 4 квартири — 48 тисяч. За які його гроші ставляти?», — говорить Любов Крюкова.

Інша мешканка, Світлана Завгородня розповіла, що шукала альтернативу. «Щодо газу – нас взагалі не взялися рахувати, бо будинок на 2 господарі, не приватизована земля, то взагалі нас не беруть на рахунок. Що стосується електроенергії, то нам треба близько 35 тисяч, щоб підвести електроенергію і купити конвектори. Дровяний котел — простіше, але відразу 15-20 тисяч гривень — нереальна сума. А до 15 вересня поточного року все зробити — нереально», — вважає пані Світлана.

Свого листа і вимоги в ньому пояснюють у ТОВ «Сумитеплоенерго» тим, що цього вимагає закон «Про комерційний облік теплової енергії».

«Вони можуть або зробити все самостійно — встановити лічильник, або це може зробити ТОВ «Сумитеплоенерго». Закон вимагає, щоб ми обладнали вузлами комерційного обліку всі будівлі і, відповідно, тоді за це вони будуть сплачувати внески. Всі витрати, які були понесені на обладнання будівлі вузлами обліку, будуть тоді сплачуватися споживачами.Мережі не входять до цілісного майнового комплексу, ТОВ «Сумитеплоенерго» їх не обслуговує. Це мають робити мешканці», — розповіла прес-секретарка ТОВ «Сумитеплоенерго» Віта Харченко.

Теплові мережі знаходяться на балансі міста. За інформацією Віктора Павленка, начальника відділу ЖКГ департаменту інфраструктури міськради, людям роз’яснюють, що робити в таких випадках, а також попередили підприємство про неприпустимість розірвання договорів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: