На Сумщині практично всі хворі на COVID-19 лікуються за рахунок НСЗУ та частково благодійних внесків, наданих волонтерами

31.07.2020

Під час зустрічі з лікарями голова Сумської облдержадміністрації Роман ГРИЩЕНКО зазначив, що лікарні Сумщини забезпечуються обладнанням для боротьби з коронавірусною інфекцією.

«Наша область має непогані результати щодо забезпечення медичним обладнанням для боротьби з пандемією. Станом на 30 липня у лікувально-профілактичних закладах області налічується 212 штук апаратів штучної вентиляції легень, 989 пульсоксиметрів, 211 кисневих концентраторів, 227 моніторів пацієнта», – говорив Роман ГРИЩЕНКО.

За словами виконуючого обов’язки начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія БУТЕНКА, сьогодні набагато краща забезпеченість медичних закладів області як обладнанням, так і засобами індивідуального захисту лікарів, ніж на початку пандемії, в тому числі і завдяки виділеним з обласного бюджету 28 млн гривень. І на сесії обласної ради частина апаратів ШВЛ буде передана в заклади першої хвилі для боротьби з пандемією.

Голова групи експертів з питань інфекційних хвороб обласного управління охорони здоров’я Ірина ТРОЦЬКА повідомила, що практично всі хворі на коронавірусну інфекцію, які перебувають у стаціонарах медзакладів області, отримують лікування за рахунок НСЗУ і частково за рахунок благодійних внесків. 90-95% препаратів, і, навіть, дороговартісних, пацієнти отримують за рахунок бюджетних коштів.

Крім того, в обласній інфекційній лікарні ім. З.Красовицького навіть комп’ютерна томографія легень, що теж є дороговартісною, відбувається за бюджетні кошти.

А директор Сумського обласного лабораторного центру МОЗ України Володимир ЗБАРАЖСЬКИЙ додав, якщо в березні в лабораторії центру був лише один апарат для виявлення COVID-19, то наразі таких апаратів три. І сьогодні лабораторія обладнана на рівні кращих лабораторій Європи.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: