На Ямпільщині відремонтують дорогу на третину дешевше, ніж планувалося

31.07.2020

Відразу два учасники тендеру на ремонт дороги Ямпіль-Свеса пропонують виконати роботи на 5,5 мільйона дешевше від очікуваної вартості.

Щороку райони Сумської області отримують фінансування на середній поточний ремонт доріг місцевого значення з Державного дорожнього фонду. На Ямпільщині вже чотири роки поспіль за ці кошти ремонтується дорога, яка офіційно називається Ямпіль – Свеса – Марчихина Буда – Княжичи. Але фактично роботи проводяться лише на ділянці цієї дороги між районним центром та найбільшим населеним пунктом району – смт Свеса. В 2020 році було заплановано відремонтувати дві ділянки дороги від 7+265 км і до 7+480 км та від 7+705 км  до 9+830 км (територіально це ділянка від центру Орлівки до в’їзного знаку селища Свеса). На ці роботи планувалось виділити з державного бюджету майже 15 мільйонів гривень.

Згідно з вітчизняним законодавством, підрядника робіт можуть визначити лише на підставі тендеру. І перший раз він був оголошений ДП «Дороги Сумщини» ще у травні, але тоді пропозиції двох з трьох компаній, що на нього подавались, були відхилені. Зокрема, до тендеру не допустили ПП «Шляховик Шостка» та ТОВ «Бахмачгазбудсервіс». Лише документи ТОВ «АМК РЕМ-Буд» відповідали вимогам тендеру, як наслідок торги відмінили через відсутність другого учасника. Цікаво, що тоді пропозиція ТОВ «АМК РЕМ-Буд» склала 14 мільйонів 891 тисяча гривень. Це лише на 13 тисяч гривень менше від оголошеної ДП «Дороги Сумщини» вартості робіт.

ДП «Дороги Сумщини» оголосили тендер повторно і цього разу ситуація докорінно змінилась.  На тендер подались його попередні учасники ПП «Шляховик Шостка» та ТОВ «Бахмачгазбудсервіс», до них додалось ТОВ «ТД «Династія», яке зараз ремонтує дорогу Шостка-Ямпіль.

Спочатку ТОВ “Торговий дім “Дінастія” запропонувало виконати роботи за 13 мільйонів 400 тисяч гривень, ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» – за 11 мільйонів 476, а  ПП «Шляховик Шостка» – за 10 мільйонів 555 тисяч гривень. Подальша боротьба розгорнулась саме між ПП «Шляховик Шостка» та ТОВ «Бахмачгазбудсервіс», які знизили ціну до 9 мільйонів 389 тисяч 520 гривень та 9 мільйонів 389 тисяч 480 гривень відповідно. Таким чином, долю переможця в тендері на 15 мільйонів гривень визначили 40 гривень.

Пропозиція ПП «Шляховик Шостка» виявилась на 5 мільйонів 514 тисяч 520 гривень меншою від очікуваної вартості, тобто зниження ціни склало рекордні 37%. Мабуть, саме через це ДП «Дороги Сумщини» з 29 липня досі не визнав це підприємство переможцем торгів. На сайті системи Прозоро ця пропозиція перебуває у статусі «очікування рішення».

Зазначимо, що зекономлені в результаті тендера кошти не залишаються на ремонт інших ділянок дороги  Ямпіль – Свеса – Марчихина Буда – Княжичи, а повертаються до Державного дорожнього фонду (щоправда, теоретично звідти можуть бути повторно направлені на Ямпільський район). Існує і ризик, що таке колосальне зниження вартості робіт може вплинути на їх якість, а також на терміни ремонту, бо якщо тендер буде визнано підозрілим – його можуть взагалі відмінити.

yampil.info

Читайте також: Губернатор повідомив, які дороги на Сумщині відремонтують до кінця року

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: