Як сьогодні виглядає «оновлений» 500-річний дуб на Сумщині?

07.08.2020

Дуб-довгожитель, що перебуває під охороною держави з 20.06.1972, оголошений ботанічною пам’яткою природи місцевого значення відповідно до рішення виконкому Сумської обласної ради від  № 305 під назвою «Дуб Гаркуші». Згідно розрахунків, вік дерева становить близько 500 років.

Вікове дерево дубу звичайного знаходиться у центрі с. Гаї Роменського району і є одним із найстаріших в області. За народними переказами, дерево пов’язують з ім’ям безстрашного захисника знедолених і скривджених,  селянського ватажка ХVIII століття Семена Гаркуші.

У зв’язку з аварійним станом дерева у 2018 році Департаментом екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було проведено роботи по лікуванню дерева. Відповідно до наукових рекомендацій було здійснено кронування дерева, очищення, дезінфекцію та пломбування дупла. Для запобігання розколюванню стовбура було накладено 2 металеві бандажі.

Завдяки таким вчасно проведеним заходам вдалося зберегти унікальне дерево. Наразі дерево має гарний для такого поважного віку вигляд і радує місцевих жителів і проїжджих гостей своїм зеленим листям.

azimuth.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: