В Ямполі запрацювала перша сонячна мініелектростанція

10.08.2020

90 сонячних панелей встановив житель Ямполя на території власного домогосподарства по вулиці Бузкова.

Максимальна потужність цього обладнання — 30 кВт. В Ямпільському районі це перша станція такої потужності, але у планах ямпільчан — розширення.

Ідея встановити вдома сонячні панелі в Олега виникла ще минулого року, коли чоловік прочитав про них в інтернеті. Роботи зі спорудження він розпочав у березні та лише 10 днів тому обладнання почало працювати. «За моїми підрахунками, сонячні панелі мають окупитись за чотири роки. Це при тому, що всі роботи я виконував власними руками, якщо наймати фірму, то вийшло б на 20% дорожче. Але законом не заборонено все робити самому», — говорить він.

За словами чоловіка, розмістити таку кількість панелей на власній ділянці було не так просто, але й у цьому знайшлися переваги: «Довелося спиляти декілька старих яблунь та пожертвувати кущами, максимально завантажити панелями дах будинку. Проте, як ви бачите, тепер ми маємо чудовий навіс на ділянці, та і дах, який у нас покритий старим андуліном, тепер не треба міняти:.

Сьогодні електроенергія, яка генерується, йде на потреби домогосподарства, а надлишок купує енергетична компанія.

  

Олег Куліш переконаний, що у нашій місцевості можна займатися сонячною енергетикою не гірше, ніж на півдні.

-У південних областях, де активність сонця більша, з сонячних панелей можна отримати лише на 10% більше електроенергії. Але там панелі сильно перегріваються і потужність падає на ті ж 10%. Тож можливості у нас суттєво не відрізняються.

Джерело: yampil.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: