На Сумщині «Зеленбуд» завдав збитків споживачам на 1,4 млн грн?

11.08.2020

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшла скарга від мешканки м. Глухів про порушення діючого законодавства під час та після формування тарифу на вивезення та захоронення сміття ТОВ «Зеленбуд» по місту Глухів.

Виходячи зі змісту скарги встановлено, що при формуванні тарифу на вивезення та захоронення сміття по м. Глухів товариством була закладена вартість за оренду техніки, а при фактичному наданні послуг дана техніка надавалася безкоштовно, внаслідок чого сума збитків для споживачів може становити 1,4 млн грн у розрахунку на рік.

Тому, за погодженням Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, завідувачу сектора контролю за регульованими цінами в липні 2020 року було доручено провести позаплановий захід державного нагляду (контролю) ТОВ «Зеленбуд»» за адресою м. Глухів, вул. Інститутська буд. 32.

Однак, керівництво ТОВ «Зеленбуд», зачинившись у приміщенні будівлі та не відповідавши на багаточисленні телефонні дзвінки, не допустило посадову особу Головного управління до перевірки належного формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, які надаються населенню м. Глухів. З метою надання допомоги в допуску до проведення перевірки інспектором було викликано співробітників Національної поліції України, які прийняли заяву та зафіксували факт неможливості проведення заходу державного нагляду через переховування посадових осіб ТОВ «Зеленбуд».

Намагання керівництва ТОВ «Зеленбуд» у такий спосіб уникнути перевірки та приховати порушення можна пояснити тим, що перевірки інших контролюючих органів виявили значні порушення в діяльності зазначеного суб’єкта господарювання. Так наприклад, за результатами позапланової перевірки Державної екологічної інспекції в лютому 2020 року, товариству були нараховані заподіяні збитки через відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин в розмірі 11 млн грн, а прокуратура Сумської області за даним фактом розпочала кримінальне провадження.

За таких обставин, вважаємо, що протидія керівництва ТОВ «Зеленбуд» проведенню позапланової перевірки свідчить про намагання приховати ймовірні факти порушень при застосуванні тарифу на вивезення та захоронення сміття, зокрема необгрунтованого завищення витрат на 1,4 млн. грн. та відповідно незаконного заволодіння коштами споживачів, що утворює склад кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена ст. ст. 190, 212 та 364 КК України. Враховуючи зазначене, відділом правового забезпечення передано відповідні матеріали до прокуратури, органів Національної поліції України та управління фінансових розслідувань ДФС України щодо перевірки дій посадових осіб ТОВ «Зеленбуд» на предмет шахрайства, ухилення від сплати податків та зловживання службовим становищем.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: