В ОТГ на Сумщині нехтували вимогами закону щодо захисту прав дітей

12.08.2020

За позовом Сумської місцевої прокуратури рішенням Сумського окружного адміністративного суду 30 липня 2020 року визнано протиправною бездіяльність Бездрицької сільської ради Сумського району щодо неутворення у складі виконавчих органів ради служби у справах дітей та зобов’язано цю сільську раду вчинити дії, спрямовані на утворення у складі виконавчих органів ради служби у справах дітей.

Суд погодився з доводами прокурора, що служба у справах дітей є законодавчо визначеним органом, який на сьогодні забезпечує захист прав дітей, у тому числі дітей, позбавлених батьківської опіки та тих, що перебувають у складних життєвих обставинних.

Чинним законодавством визначено штатну чисельність працівників служб у справах дітей виконавчих органів сільських, селищних рад відповідних територіальних громад з розрахунку один працівник служби не більше ніж на одну тисячу дітей, але не менше одного працівника на об’єднану територіальну громаду.

Враховуючи, що вимоги закону у Бездрицькій ОТГ, яка утворилася у 2016 році, не виконані, служба у справах дітей до цього часу не створена, орган місцевого самоврядування в судовому порядку зобов’язано вчинити дії, спрямовані на утворення у складі виконавчих органів ради служби у справах дітей.

На цей час прокурорами Сумщини ініційовано питання про створення служб у справах дітей у 11 об’єднаних територіальних громадах шляхом пред’явлення позовів в порядку КАСУ до органів місцевого самоврядування. На сьогодні задоволено Сумським окружним адміністративним судом 3 позови прокурорів, ще у двох випадках відповідачі самостійно прийняли рішення про створення служб у справах дітей. 

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: