У Сумах Веретенівське джерело за оголошенням – забруднене, за даними лабораторії – чисте

12.08.2020

Веретенівське джерело в Сумах не забруднене, попри оголошення про небезпечність води в ньому. Результати дослідження води озвучили в лабораторії обласного лабораторного центру.

Кілька днів тому біля джерела з’явилося оголошення про те, що вода в ньому забруднення фекаліями, побутовою хімією та личинками аскарид з’явилося біля джерела. 10 серпня спеціалісти лабораторії відібрали проби води і отримали результат дослідження: вода чиста.

Володимир Олійник користується водою з цього джерела: “Беру через день, живий поки. 40 років, як тут живу. Немає іржі. У водопроводі зараз багато іржавої води, на Веретенівці”. Місцеві жителі розповідають: біля джерела часто буває черга. Сьогодні людей мало, бо будній день. “Немає ніде осаду ніякого, нічого. Який був, такий і є чайник”, – говорить пані Наталя.

Єдине у Сумах джерело з питною водою двічі на рік досліджують спеціалісти Сумського обласного лабораторного центру. За словами лікарки центру Валентини Курило, за результатами досліджень проб 10 серпня вода відповідає державним санітарним нормам і правилам. Не було відхилень і в квітні 2020 року, коли брали попередній забір. “Люди повинні розуміти, що якщо висять такі оголошення, то обов’язково повинні бути номера протоколів досліджень, хто досліджував цю воду”, – сказала вона.

Сумський еколог Сергій Шевченко говорить, що аскариди паразитують в кишківнику тварини і людини. “Виходять назовні яйця, щоб з них личинки розвинулись. Їх мають проковтнути хазяїни. Тому їх у вільному середовищі бути не може”, – зазначив він.

За його словами, аскариди, гинуть, коли потрапляють назовні. “Фекалії. Може щось потрапити після дощу з поверхневими водами, але воно миттєво там утилізується. Там же проточна вода”, – сказав він. Шевченко додає: “Там просто як шматочки оксиду заліза ферум 2 о3, ніяк не потрапить, не пройде крізь мембрани клітин. Вона протягом проходить в унітаз і тут немає нічого такого страшного”.

12 серпня воду на аналізи відібрали і фахівці Держпродспоживслужби. За словами начальниці управління санітарного нагляду Валентини Тищенко, результати дослідження будуть готові за три дні.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: