Сумський «Міськводоканал» — серед найбільших забруднювачів довкілля

17.08.2020

Про це сьогодні, 17 серпня, повідомило Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області.

«За попередньо отриманою інформацією від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області та Державної екологічної інспекції у Сумській області, у КП «Міськводоканал» Сумської міської ради відсутній дозвіл на користування надрами на видобування питних підземних вод, відсутній висновок з оцінки впливу на довкілля при видобуванні підземних вод. КП «Міськводоканал» Сумської міської ради віднесено до Переліку 100 об’єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля на загальнодержавному рівні, відсутній дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, не проведено роботи щодо налагодження роботи очисних споруд для попередження скиду стічних вод з перевищенням нормативів граничних допустимих скидів (ГДС) внаслідок чого систематично здійснюється скид зворотних вод в р. Псел з перевищенням нормативів ГДС зокрема: скид завислих речовин перевищено в 1,7 разів, нітритів у 2,4 рази. Біологічне споживання кисню перевищено у 1,1 раз, хімічне споживання кисню – в 1,2 рази, що підтверджується результатами відомчого лабораторного контролю.

З метою перевірки наявної інформації та моніторингу стану дотримання вимог законодавства у сфері охорони права людини на безпечні для життя і здоров’я поверхневі води регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Дмитро Бойченко разом з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Мариною Єжкун завітали до КП «Міськводоканал» Сумської міської ради, проте, членів моніторингової групи представники підприємства не допустили до приміщень для проведення моніторингового візиту та не надали запитуваних документів.

Навіть після втручання працівників патрульної поліції працівники закладу не дозволили регіональному представнику Уповноваженого у Сумській області пройти на територію КП.

Для вжиття відповідних заходів реагування було подано заяву до Сумського відділу поліції стосовно перешкоджання діяльності Уповноваженого.

За фактом недопуску моніторингової групи до КП «Міськводоканал» Сумської міської ради буде складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення за невиконання законних вимог представника Уповноваженого верховної ради України з прав людини за ст.188-40 КУпАП, санкція за яке становить від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — йдеться у повідомленні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: