«Будівля — в користуванні СБУ». У Сумах відповіли на петицію щодо будинку Олеся

17.08.2020

У Сумах ініціювали створення музею українського поета Олександра Олеся і мистецького центру в будинку, де колись жив поет та його родичі, а останніх 25 років розміщувався один з відділів СБУ. Петиція про створення музею набрала потрібну кількість голосів і вже отримала відповідь від міської влади, передає «Суспільне».

Будинок Олеся в Сумах — це двоповерховий будинок з аркою у середмісті Сум на вулиці Петропавлівській, 83, який має статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Меморіальна дошка на фасаді розповідає про те, що на початку ХХ століття тут жив український поет Олександр Олесь.

«Це — місце, де жили його мама з сестрами, дуже довго», — розповідає журналістка і краєзнавиця Тетяна Голуб. За її інформацією, сестри поета, Маруся та Ганна, навчалися у сумській жіночій гімназії, яка розташовувалася за пам’ятником Шевченка в Сумах. «І на Петропавлівському цвинтарі є поховання Голубєвих. Я думаю, що це родинне поховання однієї з сестер, Марусі Голубєвої, в заміжжі», — вважає Тетяна.

Кілька років тому у Сумах з’явилася ініціативна група, мета якої – зберегти ім’я Олександра Олеся вписаним в історію міста.

«Ми протягом трьох років проводили тут творчі заходи, саме тут, біля арки, біля цього будинку, збирали літераторів, письменників, поетів, бардів», — розповідає ініціатор створення мистецького центру-музею Олександра Олеся Ігор Добровольський. Він вважає, що «ім’я Олеся може взагалі загубитися, якщо цей будиночок зруйнується». І говорить, що одноповерхову будівлю, яка розташовувалася поруч, знесли цього року. Тоді ж прибрали і старий фонтан. Від роботи техніки постраждав і будинок Олеся, розповідає директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради Юрій Клименко. За його словами, з’явилися тріщини в стінах на другому поверсі.

«Будівля з 1995 року знаходиться в безоплатному, безстроковому користуванні управління служби безпеки України в Сумській області. Рішення приймалося ще виконавчим комітетом Ради народних депутатів. В 2012 році, у зв’язку зі змінами в законодавстві, був укладений відповідний договір безстроковий, і, на даний час, приміщення знаходиться у користуванні управління служби безпеки», — пояснює Клименко. Кілька останніх років будівля стоїть пуста, але міська влада зможе вирішувати її долю, тільки якщо СБУ відмовиться від неї, розповідає чиновник.

 Якщо СБУ відмовиться від приміщення, міська влада вирішуватиме, виставити його на продаж, або відремонтувати і передати під якусь установу. Ігор Добровольський сподівається, що це буде рішення про створення народного музею Олександра Олеся з мистецькими студіями. Поки що міська влада посилається на те, що не є розпорядником приміщення і не може вирішити, як його використовувати.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: