У лісгоспі на Сумщині перетворюють відходи у доходи

18.08.2020

Порубкові рештки, що лишаються після рубок головного користування (хворост, хмиз тощо), які зазвичай збираються в купи і спалюються на лісосіці, на що витрачаються додаткові кошти, в Охтирському лісгсопі подрібнюють на технологічну тріску за допомогою деревоподрібнюючих машин.

«Після рубок головного користування ми заводимо деревоподібнюючі машини на лісосіку і за їх допомогою переробляємо всі порубкові рештки. Вони також можуть переробляти рейки, обапіл. Це дозволяє і якісно готувати площі під майбутню посадку лісу, і отримувати додаткові кошти від реалізації», — говорить директор Охтирського лісгоспу Юрій Римар.

Спершу придбали машину «Олнова» українського виробництва з нормою виробітку від 6,5 т, яка подрібнює кущі та гілля із крон дерев до 10 см. Результатом її роботи були задоволені, тому невдовзі купили ще одну.

Нині арсенал охтирських лісівників складають три деревоподрібнювачі: дві машини кутові марки «Олнова» та дробарка «FARMI-CH27», виробництва Фінляндії з нормою виробітку від 10,5 т, оснащена гідроманіпулятором. Машини агрегатуються із трактором «Бєларус».

В обслуговуванні вони досить прості. «Дробарки обслуговує бригада з п’яти працівників: два водії Віктор Коваленко та Віктор Хільченко, два трактористи Віктор Зеленський та Вадим Кузьменко. Керує бригадою старший майстер переробки деревини Дмитро Рубан», — продовжує директор лісгоспу.

Вивозиться тріска спеціально підготовленим для цього автомобілем. За один рейс автомобіль може перевезти 15-17 кубометрів. Одна тонна тріски замінює 2,56 м3 дров. А її теплотворна властивість порівняно з дровами значно вища.

«Тріску частково використовуємо для опалення власних приміщень, решту – реалізовуємо споживачам по 1 тисячі гривень за 1 тонну. Основними замовниками дров’яної тріски є товариство з обмеженою відповідальністю «Охтирська молочна промислова компанія «Славія», та Охтирський пивоварний завод» , — коментує керівник.

За 2019 рік лісгосп заготовив 861 тону дров’яної тріски, а за 7 місяців поточного року — 1592 тонни.

Так охтирські лісівники перетворюють відходи – у доходи, отримуючи за такий нехитрий товар немалі кошти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: