У Сумах здавали кров для благодійності і читали вірші

22.08.2020

У Сумах до Дня Незалежності провели мистецьку патріотичну акцію «Мова — кров нації». Організували її сайт «Спецкор» та Сумський обласний центр служби.

Ідея творчої акції належить телеведучій Анні Валевській.

Два роки тому її ініціативу підтримав центр крові.

І відтоді напередодні знакових для України подій та дат друзі, партнери та донори збираються у центрі крові, аби почитати вірші українською.

Один із найактивніших учасників цієї мистецької акції — відомий артист Дмитро Будянський. Який також є благодійним донором.

Цього року  в умовах карантину акція проходила, не в залі донацій, а перед входом до Центру на галявині. Яскраве оформлення якої стало чудовою фотолокацією для гостей центру крові.

Кожен із тих, хто взяв участь в мистецькій акції «Мова — кров нації», мав гарну нагоду ще й здати кров чи плазму на потреби лікувальних закладів Сумської області.

Родзинкою цього року став особливий подарунок, отриманий Biopharma Plasma Суми від відомого сумського краєзнавця і фотографа Сергія Гуцана. Нещодавно Сергій став благодійним донором, а на акцію приніс результат своїх краєзнавчих пошуків.

«Років сім тому я придбав старовинний фотоальбом, що містив фото 1903-1904 року. Тоді в Сумах було модно фотографуватися, і представники місцевої еліти з задоволенням це робили.

Ось і цей альбом – переважно складається з фото менеджерів місцевих підприємств, які фотографувалися разом зі своїми товаришами. Коли мені трапилося фото альбумінового заводу, я був дуже здивований.

Невже на початку століття в Сумах виготовляли препарати крові? Як я з’ясував, завод знаходився біля міських скотобоєн, на місці яких пізніше виріс Сумський м’ясокомбінат. Тож він виготовляв альбумін з крові тварин»,  — розповів Сергій Гуцан.

Без подарунка не залишили і сам Центр. Відомий фотограф, краєзнавець, мандрівник Сергій Гуцан подарував СОЦСК збільшену фотокартку альбумінної фабрики в Сумах, яка була тут на початку минулого століття.

Читати вірші українською було багато охочих не лише дорослих, а й дітей.

А велика донорська родина поповнилася ще 9-ма Почесними донорами. Їм цього дня вручили посвідчення.

«Наші донори – це дивовижні люди, які постійно діляться найціннішим – власною кров’ю – з тими, кому вона потрібна, щоб жити», — говорить директор Biopharma Plasma Суми Наталія Трофименко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: