Коли збудують новий сміттєвий полігон та сортувальну станцію в Конотопі?

23.08.2020

Конотоп може стикнутися з екологічною катастрофою. Термін придатності єдиного у місті сміттєвого полігону вичерпався, а коли збудують новий — не відомо. Більш того, далеко не всі конотопці сортують сміття, та й на перероблювання його все одно поки не відправляють. Спробували розібратися, які перспективи є у Конотопа та як проблему вирішували в інших містах країни.

За статистикою Мінекології України, 250-350 кг побутових відходів на рік викидає на смітник кожен українець. У Конотопі проживає близько 90 тисяч населення, тож не важко підрахувати, що за рік в середньому місто позбавляється від декількох десятків мільйонів сміття. І це без врахування стихійно засмічених територій. Про можливу екологічну катастрофу у місті, до слова, не одноразово заявляв міський голова Артем Семеніхін.

Вже три роки сміття з Конотопа вивозять на протермінований полігон

На сьогодні послуги з вивезення твердих побутових відходів для конотопців надають три приватні підприємства: ПП Дідусев О.К., ПП Войтенко Л.М. та ПП Льогка Т.А. Вони вивозять сміття з контейнерів, розташованих на 117 майданчиках поблизу багатоповерхівок, та з-під дворів приватного сектору відповідно до укладених договорів.

З території міста побутові відходи вивозять на полігон, який знаходиться неподалік від мікрорайону «Сім вітрів» — менше, ніж за кілометр від житлових кварталів. За правилами експлуатації полігонів, це допустима відстань, адже від житлових і громадських забудов полігони повинні відокремлювати пів кілометра, від меж міст – кілометр.

Термін експлуатації конотопського сміттєзвалища сплив ще у 2017 році. Проте, іншого не побудували, тож продовжують складувати сміття на тому, що є.Конотопці генерують декілька мільйонів кілограмів сміття на рік. Але це не точно

Вже 18 років полігон знаходиться в обслуговуванні КП «Флора» — стільки ж і самому полігону. Він, до речі, один з небагатьох у Сумській області був обладнаний під час будівництва захисним екраном для захисту ґрунту та підземних вод.

Після того, як сміттєвози доставляють відходи сюди, їх утрамбовують та пересипають ізолюючими матеріалами (ґрунт, глина, подрібнені будівельні відходи тощо). Вагів для зважування того, що потрапляє на головний смітник міста, немає, тож сказати точно, скільки сміття генерують конотопці за той чи інший проміжок часу, неможливо.

Коли побудують новий полігон і що з сортуванням сміття

За словами директора «Флори» Володимира Яременка, який до того ж є депутатом міської ради, сьогодні стан полігону залишає бажати кращого. Побудову нового ініціюють у місті вже багато років, але на це завжди не вистачає коштів. Наразі негайно змінити ситуацію вимагає й законодавство. З 2018-го року статтею 32 Закону України «Про відходи» в країні заборонено заховання на полігонах неперероблених відходів. Натомість норма закону зобов’язує сортувати та переробляти сміття.

Минулого року від зоозахисної організації «Друзі тварин» подали до міської ради петицію щодо організації системи роздільного сміття та будівництва сортувальної станції.

Пропонували створити умови для сортування та утилізації сміття за видами матеріалів, встановити на майданчиках відповідні контейнери, організувати систему штрафів за порушення правил сортування та провести широку інформаційну кампанію. Також вказали на необхідності створення сортувальної лінії на новому полігоні.

Петиція набрала 205 із 200 необхідних голосів. Її розглянув виконавчий комітет міськради. У відповіді писали, що для будівництва вдосконаленого полігону на території Підлипенської сільської ради необхідно близько 70 млн грн. Цей об’єкт потребує залучення коштів з державного та обласного бюджетів, його реалізовуватимуть у кілька етапів.

Того ж року в.о. начальника управління ЖКГ Артем Колесников повідомляв, що в бюджеті 2019 року передбачені 1,5 млн грн для старту робіт в даному напрямку.

Автори петиції з того часу питання більше не підіймали. Голова організації Наталія Сучко зазначає, що керівництво міста та депутати міськради не ініціювали розгляд питання на сесіях.

Документи на будівництво нового полігону вже виготовили

За словами пана Яременка, зрушення в цьому питанні на сьогодні є. Йому, як депутату, відомо, що проєктно-кошторисна документація на побудову нового полігону вже виготовлена.

Полігон буде розташований на території між Підлипненською й Шаповалівською сільськими радами. Проєкт уже пройшов відповідну експертизу. В рамках зведення нового сміттєзвалища передбачена й побудова сортувальної станції.

Коштів на це поки що немає, та Володимир Яременко каже, що їх планується залучити з державного бюджету – принаймні таку інформацію він отримав від міського голови Артема Семеніхіна. Час початку будівництва депутату невідомий.

Впродовж місяця редакція надсилала два запити на інформацію до Конотопської ради, але відповідей не отримала. Не вдалося зв’язатись і з керівництвом Управління ЖКГ.

Багатьом конотопцям бракує інформації щодо необхідності сортувати сміття

За словами очільника «Флори» виконується в місті й норма закону про роздільне збирання сміття — на 20 сміттєвих майданчиках у різних мікрорайонах міста встановлені контейнери для окремого збирання скла та пластику. Кожен вид цих відпрацьованих матеріалів щодня збирає окрема сміттєзбиральна машина. «Розділене сміття» мають складати на полігоні в окремих місцях.

Проте, як показує практика, більшість конотопців викидають сміття, не розділяючи його на вторсировину й харчові відходи. Мало того, практично біля кожного смітника люди несанкціоновано складають побутовий непотріб: будівельні матеріали, старі меблі, одяг, сантехніку.

З десяти опитаних містян жоден не знав, що відмова від сортування загрожує штрафом від 340 до 1360 грн для населення та від 850 до 1700 грн – для організацій. Право накладати штрафи за такі адміністративні правопорушення мають працівники патрульної поліції.

П’ятеро з десяти опитаних готові виконувати норму закону, якщо будуть більш поінформованими на цю тему. Майже кожен з них заявив, що хоче бачити відповідні інформаційні таблички безпосередньо на території сміттєвих майданчиків.

Ось термін розкладання деяких видів сміття. Нескладно оцінити масштаби можливої екологічної катастрофи, яка може настати в разі відмови від сортування різних побутових відходів.

Папір – 2 місяці.

Тютюновий недопалок – від 1 до 5 років.

Поліетиленовий пакет – 10-12 років.

Пластиковий стакан, консервна банка – 50 років.

Батарейка – 100 років.

Пластикова трубочка – 200 років.

Одноразовий підгузок – 450 років.

Пластикова пляшка та алюмінієва банка – 400-500 років.

Скляна пляшка – 1000 років.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: