Фінанси ОТГ Сумщини: хто є лідером за збільшенням бюджету, а хто — за фінансовими втратами?

26.08.2020

Фінансові показники ОТГ Сумщини за І півріччя 2020 року та як вплинув карантин на місцеві бюджети громад? Які бюджети найбільш відчули «податкові канікули»?

Сумським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою» підготовлено моніторинг показників бюджетів об’єднаних громад області за І півріччя 2020 року, за матеріалами, які були опубліковані на сайті департаменту фінансів Сумської облдержадміністрації.

«Тимчасове припинення діяльності підприємств і організацій, що здійснюють господарську, комерційну та іншу діяльність, погіршення ситуації  на ринку праці мають вплив і призводять до втрат місцевих бюджетів», – впевнена радниця з питань управління муніципальними фінансами Ірина Алєєва.

За її словами, сукупні власні доходи по 38 ОТГ області, які мають прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, за І півріччя року склали 1895 млн грн, і цей показник надходжень у порівнянні з І півріччям 2019 року виріс на 63 млн грн або +3%.

На кого вплинула карантинна криза, а на кого – ні?

«Отже, маємо зменшення темпів приросту до І півріччя 2018 року аж на 15% – причиною є карантин та економічна криза. В цілому громади недоодержали 113 млн.гривень (5,6 %). Так найбільший спад темпів приросту по Чернеччинській ОТГ – -14%. Але економіка потроху працює і наповнює місцеві бюджети громад. Так лідером серед ОТГ щодо зростання бюджету є Верхньосироватська ОТГ –  +49%», – коментує радниця.

Показник власних доходів: де і скільки передбачено на одного мешканця?

Як підкреслила Ірина Алєєва, цікавими є фінансові показники власних доходів у розрахунку на 1 мешканця громади у І півріччі 2020 року. В середньому по ОТГ Сумщини це й показник склав 2578 грн. Лідером в цьому питанні як і в минуломі році є Комишанська громада – 5599 гривень на одного мешканця. Найменший показник як і минулому році є у Чупахівської ОТГ –  1051 гривень.

За рахунок чого наповнюються бюджети ОТГ?

У питанні наповнення бюджетів ОТГ можна визначити головні джерела: ПДФО – 1213 млн. грн = 64% власних доходів та  місцеві податки і збори (плата за землю, єдиний податок та інші) – 487 млн грн = 26% власних доходів.

«ПДФО займає перше місце у питанні наповнення місцевих бюджетів серед інших джерел – у середньому цей показник складає 64% і коливається від 28% у Березівській ОТГ до 78% у Миколаівській ОТГ (Сумського району). Другу сходинку займають місцеві податки і збори у середньому по ОТГ області формують 26% власних доходів, що  склало 487 млн грн за І півріччя 2020 року. Темп приросту склав 1909 млн.грн, +0,4%. Спостерігається спад надходжень в бюджети 21 громади, а найбільші втрати по Білопільській ОТГ -18%. Втрата темпів приросту місцевих податків і зборів пов’язана з «податковими канікулами» в зв’язку з карантином», – зазначає Ірина Алєєва.

Хто найбільше за всіх витрачає та на яку сферу життєдіяльності громади?

Щодо питання витрат ОТГ – то найбільшим у цьому показнику за обсягом видатків є бюджет Сумської ОТГ – 1140 млн грн, а найменшим – бюджет Чупахівської ОТГ – 10 млн грн.

За словами радниці, у структурі сумарних витрат ОТГ Сумської області більше всіх потребує сфера освіти – 52%.  Видатки загального фонду на одного мешканця в середньому по ОТГ області складають 3624 гривень. У розрізі окремих громад цей показник коливається від 2451 гривень у Верхньосироватській ОТГ до 6054 гривень у Комишанській ОТГ.

«За підсумками І півріччя 2020 року в середньому по всіх ОТГ Сумської області витрати на утримання апарату управління у доходах загального фонду (без урахування трансфертів) становить 17%. Найбільший показник у Шалигинській ОТГ – 48% та Чупахівській ОТГ – 46%, найменший показник у Тростянецької ОТГ (11%) та Комишанської,  Кролевецької ОТГ – 12%», – підсумовує Ірина Алєєва.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: