На Сумщині зберігаються старовинні рушники-божники

27.08.2020

У фондах історико-культурного заповідника зберігаються рушники-божники ХIX – XX ст., виконані в основному на домотканому полотні та міткалі, прикрашені плетивом та мереживом. Більша частина рушників вишита хрестиком червоними та чорними нитками, зустрічаються також рушники, вишиті різнокольоровими нитками гладдю та тамбурним швом.

Основним і найвідомішим мотивом вишивки божників було: Дерево Життя, Світове Дерево, Дерево Роду  тощо. Зазвичай, сюжет вишивки символізує безсмертя, нескінченість та розмаїття життя. Умовно Дерево можна поділити на три частини: коріння, стовбур і крону, які співвідносяться з трьома світами — долинним, земним та горішнім.

На більшості божників Дерево Життя зображується квітучим. Квіти є символами людського сьогодення, бруньки – майбутніх поколінь, а плоди – людських дій та вчинків. Дерево завжди має яскраво виражену центральну верхню квітку, яка уособлює Вогонь Життя, що постійно палає і не згасне вовік. Він оберігається двома Янголами (у християнській традиції), або пташками (в народній інтерпретації).  Дерево Роду із зібрання заповідника, вишиті проростаючими з «вазона», або горщика, який семантично означає першопредка.

Багато згаданих експонатів знайшли гідне місце у експозиціях Путивльського краєзнавчого музею та Музею горюнської культури.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: