У Харкові 5-річній дівчинці із Сумщини зробили унікальну операцію

27.08.2020

Лікарі міського центру дитячої нейрохірургії (при Харківській міській лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. Професора А. Мещанінова) провели унікальну операцію 5-річній пацієнтці, передає kh-news.net.

Дівчинці із Сумської області вживили спеціальний пристрій, який реагує на напади епілепсії та відразу ж блокує їх. Як пояснив керівник центру Олександр Духовський, який оперував дитину, у всьому світі 30% пацієнтів із діагнозом епілепсії не сприймають протиепілептичні препарати, такі операції для них життєво необхідні. Дівчинці імплантували спеціальний пристрій-генератор у пахвову область, електрод прикріпили до блукаючого нерву. По ньому електричні сигнали посилаються в мозок, і він може перервати напад епілепсії. За допомогою проведеної операції дівчинка зможе почати повноцінне життя.

В Україні перші подібні операції провели у Харкові в 2016 році. Сьогоднішня операція — п’ятнадцята. Але реально оперувати щорічно до 500 осіб. Поки для цього немає державного фінансування, а рівень доходів у населення залишається низьким.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: