Тетяна Мироненко: Планові щеплення необхідно робити навіть у період карантину

27.08.2020

Питання, наскільки важливою є планова вакцинація та чи потрібно робити щеплення в період карантину, обговорили з працівниками медичної галузі області під час селекторної наради питань імунопрофілактики, організації надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію та контактним особам, що відбулась під головуванням заступника голови облдержадміністрації Тетяни МИРОНЕНКО.

«Ситуація з коронавірусом показала, наскільки ми вразливі перед інфекційними захворюваннями. Планову вакцинацію в період карантину у жодному разі не можна переривати, оскільки сама пандемія не є протипоказом до цього», – зауважила заступник голови облдержадміністрації та додала,  якщо населення буде відкладати планові щеплення, то можна наразитися на небезпеку повторної епідемії кору, кашлюку та інших інфекцій, з якими зараз можна ефективно справлятися.

За словами головного спеціаліста відділу лікувально-профілактичної допомоги та фармацевтичного забезпечення населення обласного управління охорони здоров’я,  Ольги ГАПІЄНКО, наразі забезпеченість області вакциною становить 187%, проте низьке охоплення щепленням проти поліомієліту мають Середино-Будський, Недригайлівський, Сумський, Путивльський, Глухівський, Великописарівський райони. Недостатньо населення охоплено щепленням проти кашлюка, дифтерії та правця у Середино-Будському, Буринському, Білопільському, Лебединському, Ямпільському районах та у м. Суми.

Також головний спеціаліст зазначила, що у період карантину є умови, яких нам обов’язково потрібно дотримуватися для того, щоб вакцинація пройшла успішно.

«Я рекомендувала б усім, хто готується до щеплення, обов’язково зателефонувати до свого сімейного лікаря чи педіатра і з ним обговорити ситуацію, запитати, коли приходити, чи добре розділені потоки пацієнтів, чи приймають дітей, які приходять на щеплення здоровими, окремо від тих, які з ознаками вірусної інфекції прийшли на огляд до лікаря», — підкреслила вона та додала, що імунізація у жодному разі не знижує імунітет. Насправді саме вакцинація стимулює імунітет виробляти антитіла до тих інфекцій, проти яких проводиться щеплення.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: