“Комп’ютерні науки зашкалюють”: Сумські виші приймають документи на бюджет

29.08.2020

У сумських вишах почали приймати оригінали документів від тих абітурієнтів, хто визначився із місцем навчання. Вищі навчальні заклади 27 серпня отримали інформацію про розподіл місць державного замовлення.

У Сумському державному університеті документи приймають у кількох аудиторіях. У приймальній комісії 28 серпня — черги.

“Ми моніторили кілька років до вступу, з якими балами куди беруть. Тому шанси були”, — говорить студентка Анна Лаврик.

За термінами оригінали документів потрібно подати до 18.00 31 серпня. За словами відповідального секретаря приймальної комісії СумДУ Івана Козія, працювати приймальна комісія буде у вихідні також: 28 та 29 серпня. “Повинні встигнути. Усе буде добре і давайте не створювати такі от великі скупчення і працювати в межах допустимих санітарних норм”, — говорить він.

Сумський державний університет цьогоріч отримав 1400 бюджетних місць. Це більше, ніж інші виші Сумщини разом узяті.

“Абітурієнти під час подачі заяв вказують її пріоритетність. Цього року 5 можна було подавати. Першочергово бюджетні місця отримують ті університети, в які подали заяви абітурієнти з найвищими балами і при цьому вказали перший пріоритет”, — говорить перший проректор СумДУ Василь Карпуша.

Називає рекорд: “Комп’ютерні науки зашкалюють. Ми беремо максимальні обсяги державного замовлення”. Це — 115 бюджетних місць, говорить він. “Кібербезпека — дуже гарно, прикладна математика, інженерно-технічні спеціальності – зростання десь на 12% рекомендованих до зарахування саме за цими спеціальностями. Майже вдвічі більше — спеціальності “маркетинг” та “менеджмент”, — зазначає він.

Державний педагогічний університет отримав цього року 849 бюджетних місць. Тут розповідають, що більшість спеціальностей щорічно заповнені на 100%. Остаточно про заповненість спеціальностей можна буде говорити пізніше, відзначає начальниця центру вступу на навчання Яна Леоненко. “На всіх спеціальностях є достатня кількість поданих заяв. Відповідно, не буде жодної спеціальності, яка не буде заповнена абітурієнтом”, — зазначила вона.

Національний аграрний університет отримав майже на 100 бюджетних місць більше у порівнянні з минулим роком. Загальна їх кількість — близько 300.

За словами відповідального секретаря приймальної комісії СНАУ Віктора Сергієнка, бюджетні спеціальності “ветеринарна медицина”, “агрономія”, “агроінженерія” на 100% заповнені. “На всі спеціальності подані заяви. Єдина спеціальність — “архітектура”, яка передбачає складання творчого конкурсу, тому туди подали трішки менше, у порівнянні з іншими спеціальностями”, — зазначив він.

Про бюджетні місця на економічні та юридичні спеціальності говорить: “Там завжди є проблема, пов’язана з тим, що прохідний бал — дуже високий. Конкурсні бали наших випускників не дозволяють їм потрапити на бюджетну форму навчання, тому там дійсно залишились вільні місця”.

Вільні місця займуть пільговики, які мають право на першочергове зарахування на вільні бюджетні місця, але якщо вони набрали певну кількість балів.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: