Навіщо шукати вітаміни в заморських фруктах, якщо є своя смородина? Історія конотопського фермера

30.08.2020

Невелике фермерське господарство «Весна-2012» розкинулося неподалік від Конотопа. Ось уже чотири роки тут, в селі Кузьки, вирощує смородину родина Олександра Лугового. Про те, які ризики стоять сьогодні перед фермерами-ягідниками Конотопщини, а також про те, чому смородинова плантація стала місцем його духовного відновлення, розповість власник ферми.

«Місце, де я відновлюю свою енергію»

— Про те, що буду колись займатися вирощуванням ягід, ніколи навіть не думав. Це було мрією мого старшого сина. Він винайняв в оренду невеликий шматок землі у селі Кузьки й у 2016-му посадив там смородину. Після того, як син помер, я вирішив продовжити його справу. До роботи на фермі долучилися й інші члени великої родини. Це наш маленький сімейний бізнес. А точніше – справа, яка ще більше об’єднує і зміцнює нашу дружню родину. Навіть втому не відчуваємо, коли всі разом. І справа рухається швидше, і веселіше.

Ягідна ферма – це моє іntermezzo. Пам’ятаєте твір Михайла Коцюбинського, де головний герой тікає з міста і серед природи відновлює свої духовні сили? Я теж відпочиваю тут душею. Найбільше люблю процес збору врожаю. Із задоволенням працюю на комбайні. Власного поки що немає – позичаю в друзів, але вже запланував, що наступного року куплю власний.

Вручну тричі пропололи сімнадцять з половиною гектарів землі

— Перші два роки ми добросовісно працювали над тим, щоб смородина добре вкорінилася, набрала силу. Тепер її черга працювати на врожай. Пам’ятаю, як у перший рік після посадки ми вручну пропололи тричі 17,5 гектарів. То було нелегко! Поливали теж в ручному режимі — на автомобіль встановлювали бочки та їздили плантацією. Зараз уже цього не робимо. Рослини достатньо зміцніли.

Перші роботи на фермі розпочинаємо в кінці лютого. Робимо обрізку кущів, старих пагонів. Трохи пізніше, на початку весни, косимо міжряддя. Паралельно проводимо профілактичні заходи у боротьбі зі шкідниками та хворобами – це потрібно робити після виходу з зими. Дві обробки для цього достатньо.

Удобрюємо мікроелементами в незначній кількості – для підтримання родючості кущів. Снігу й дощів минулого року майже не було, тож потрібно допомогти рослинам пережити стрес. Загалом хімію якщо й використовуємо, то в дуже незначній кількості. Ягоди – це ж вітаміни. У них не повинен зашкалювати вміст нітратів чи ще якихось шкідливих для здоров’я речовин. Вирощую, як для себе. З однієї плантації і продаємо, й самі смакуємо.

Не завжди весь урожай вдається реалізувати

Вирощуємо три сорти чорної смородини – по 5 гектарів кожного виду. Першим починає плодоносити ранній Тісель, далі — середній Тібен, наостанок — пізній Бен Тиран. Маємо також два з половиною гектари порічки. Перший врожай зібрали торік – близько 50 тонн ягід. Але якісно реалізувати його не вдалося. Ринок смородини у 2019-му був переповнений, пропозиція перевищувала попит. Щоб ягоди не пропали, вимушені були наприкінці сезону збувати їх за мінімальною ціною під заморожування.

Цьогоріч врожайність мала бути більшою, але завадили погодні умови – весна була затяжною й холодною. Тож зібрали всього 30 тонн. З продажем, правда, було краще, ніж торік. Купували, хто скільки: від пів тони до 2 тонн. Здебільшого з інших міст України: Харкова, Києва, Кривого Рогу, Херсону, Запоріжжя. З плантації ми відвантажували товар ящиками прямо в автомобілі покупців. На ринку свою продукцію не продавали, працювали з оптовими покупцями. Але якщо хтось приходив із місцевих і просив продати два кілограми, теж не відмовляли.

«Робота в респіраторах і окулярах для нас – звична справа»

Збирали врожай за допомогою комбайна. Основну роботу виконували члени нашої родини – це 15 людей. Додатково наймали на роботу трактористів, водіїв. Працевлаштування – офіційне, сплачуємо податки.

На час жорсткого карантину на фермі працювали по одній-дві людини. У квітні якраз обприскували кущі від шкідників. Звикли працювати на відстані, в респіраторах, окулярах і рукавичках. Так було ще до карантину, тож особливих змін після запровадження обмежень не відчули.

«Хотілося б, щоб ягоди з Конотопщини були на ринку протягом усього року»

Потреба області в ягідній продукції власного виробництва забезпечена лише на третину. Такими є дані департаменту агропромислового розвитку Сумщини. Хотілося б, щоб ягоди з Конотопщини були на ринку протягом усього року, а не лише в сезон. Крім мене, на Конотопщині ягідництвом займаються ще четверо людей. Усі вони схильні до думки, щоб побудувати переробну станцію і виготовляти з ягід різноманітні джеми, пастилу, желе та інше.

Ще один варіант – організувати пункт заморожування ягід. Для цього не потрібно нічого будувати. Можна використовувати вже готове приміщення, лише поставити в ньому холодильні установки й обробити стіни приміщення ізоляційними матеріалами. Переробка й заморозка дасть можливість забезпечувати потребу покупців у свіжій та переробленій ягоді цілий рік, а не лише в сезон. Самим фермерам це додасть упевненості в завтрашньому дні, не треба буде переживати, що врожай пропаде чи його доведеться продавати за найнижчою ціною. Тож плануємо об’єднати зусилля та вирішити спільно цю проблему. Сподіваємось також і на підтримку нового очільника Сумщини. Роман Грищенко нещодавно відвідав підприємство «Весна-Агро» та, вивчивши питання, що турбує ягідників нашої місцевості, пообіцяв допомогти залучити гроші з обласного бюджету.

Коли я починав, навіть не уявляв, що з цього вийде. А тепер планую розширювати потужності ферми. Вирощувати смородину виявилося цікаво. Я постійно дізнаюся про неї щось нове. Наприклад, ви знали, що раніше смородину вирощували лише на території монастирів? Або що вітаміну С в цій ягоді більше, ніж у лимоні? Тож навіщо шукати вітаміни в заморських фруктах, якщо є своя – рідна, корисна й доступніша за ціною смородина?

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: