Вихідні в Сумах: відшукати річку Попадько на Веретенівці

30.08.2020

Ви, напевно, здивуєтеся, але в Сумах окрім трьох основних річок — Псла, Сумки та Стрілки — є й інші. Одна з таких протікає через Веретенівку та має назву Попадька. У новому тексті детальніше розповідаємо про Веретенівський парк, його околиці з незвичайними деревами та цікавинки для прогулянки на вихідних.

Парк, в якому є джерело

На вході до нього вас зустріне яблуневий сад, а витоптані стежки доведуть до найцікавіших локацій. Тут дійсно є криниця, з якої тече джерельна вода. Її із задоволенням ласують місцеві жителі та інші, хто завітав у цей район, оскільки в складі цієї води відсутні некорисні сульфати та хлориди. З Вікіпедії відомо, що водоносні піщані шари утворюють п’ять великих і 13 малих джерел підземних вод. У весняні та осінні дні з криниці може текти до двох літрів води за секунду. Вона розташовується в глибині парку та перед озерцем.

Тутешня флора багата на могутні та високі дерева, які ростуть наодинці або невеликими групами: сосни, ялини, ясені, дуби, в’язи, берези та інші. Одна з головних перлин парку — псевдотсуга Мензіса. Доволі складна назва цього хвойного дерева, однак воно прикрашає район Веретенівки.

Таємнича та маловідома річка

Якщо йти далі від криниці та вздовж озера проти течії, то ви дійдете до наступного озерця, яке значно більше та чистіше. Воно має витягнуту форму, мов половина еліпса. Стежка вестиме вас по затишних коридорах, які утворюють дерева. Крокуючи ними, ви поступово будете знаходитися вище і вище від рівня озера. Це дасть змогу споглядати красиві панорами та пейзажі. З іншого боку озера розташовуються будинки приватного сектору. Багато хто облаштував собі підхід до води або навіть має катамаран для плавання.

Ця локація лишається дуже тихою та затишною. Здається, що самі місцеві жителі під час пікніків не дуже «фестивалять», щоб це місце ніхто не почув

Сюди можна приїхати, аби у тиші зустріти захід сонця або ж уважно спостерігати за крижнями та видрами (можливо, що це були ондатри). Ці водні тварини постійно плавають з одного краю озера до іншого. Влаштувавшись на пагорбі, можна з одного місця стежити за всіма цими процесами. До речі, можете взяти з собою напій та смаколики, адже тут миттєво зупиняється час.

Власне це озеро є невідомою річкою Попадька. Вона починається в селі Гриценкове (ліворуч від Верхнього Піщаного) та впадає в річку Сумка. Назву річки не можна побачити на Google Maps, однак про неї згадують в Вікіпедії.

Стежка, якою ви прийшли, виведе вас до асфальтованої дороги поряд з приватним сектором, а та — до кінцевої зупинки громадського транспорту.

Як дістатися

До всіх цих локацій можна доїхати машиною, велосипедом або громадським транспортом.

Сюди їдуть автобуси за такими маршрутами: 59, 22, 15 та 18. Щоб почати прогулянку з парку, вам потрібно встати на зупинці «Пансіонат для ветеранів», перейти автомобільну дорогу та знайти стежку.

cukr.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: