За якою системою обиратимуть депутатів на Сумщині?

31.08.2020

У Сумській області 16 із 51 громади обиратимуть депутатів за системою пропорційного представництва.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала дані про кількість виборців на Сумщині. За цими даними, станом на 1 серпня 2020 р. 16 громад Сумщини налічують понад 10000 виборців. Відповідно в 16 міських і селищних радах будуть обирати депутатів за системою пропорційного представництва, а у 35 — за мажоритарною системою.

У Сумській області главу обиратимуть у 15 громадах. Із них тільки у Сумській ОТГ чисельність виборців перевищує межу 75 000, у списку вказані 231 127 громадян, які мають право голосу. Таким чином, главу ОТГ обиратимуть за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості. Тобто, якщо кандидат не набирає більше 50% голосів, то оголошується другий тур, куди потрапляють 2 кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів виборців у першому турі. Перемагає той, хто набирає найбільшу підтримку за умови явки виборців не менше 30%.

Згідно з ч.1 ст.192 Виборчого кодексу України у громадах, де менше 10 000 виборців, голосування за депутатів міських, сільських і селищних рад буде проходити за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. У громадах, де кількість виборців від 10 000 чоловік, вибори будуть проводитися за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: