Це цікаво: прапор Конотопського земського ополчення 1812 року

31.08.2020

Початок ХІХ ст. ознаменувався зіткненням двох потужних імперій, Французької на чолі з Наполеоном та Російської на чолі з Олександром І. Спадком цього є численні документи та речові артефакти.

У Конотопському міському краєзнавчому музеї ім.О.М.Лазаревського зберігається мовчазний свідок буремних подій 1812 року — прапор Конотопського земського ополчення,  історію якого опубліковано на Фейсбук-сторінці музею.

23 червня 1812 року армія Наполеона форсувала р.Німан і сунула у глиб Російської імперії. У боях з французами та їхніми сателітами відзначилися Чернігівські драгунський та піхотний полки, Ніжинський драгунський полк, Глухівський кірасирський полк.

Фронту активно допомагав тил. У Чернігівській губернії було сформовано величезне ополчення, яке на кінець 1812 року складало 8 піхотних та 6 кінних полків, у яких налічувалося 26057 ратників та 40 гармат. Конотопське ополчення складалося з 1297 ратників, які у складі 2 загонів з відповідними прапорами, були відправлені у Новозибків, посади Воронок та Єліонка, що на півночі Чернігівської губернії. Ратники охороняли кордони губернії, воювали у південно-східній Білорусі та у Польщі.

У листопаді 1814 року ополченці повернулися додому, а прапори підрозділів здали у церкви, зокрема 2 прапори Конотопського ополчення у Конотопську соборну Різдва Богородиці церкву. З часом про них забули, але у 1889 році соборний староста Єльфимов виготовив для них чохли, держаки, бронзові позолочені наконечники з написом “1812 год. Отечественная война”. Прапори урочисто виносили під час загальноміських заходів разом з цеховими хоругвами. У часи Другої світової війни прапор залишився у Конотопі і був відшуканий 1943 р. під час відновлення музею після звільнення міста.

Прапор Конотопського земського ополчення є однією з найяскравіших сторінок експозиції Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського. Він – мовчазний свідок свого часу і хранитель таємниць історії. Прапор прямокутної форми, 66 х 73 см, тканина, вкритий фарбою. На одному боці напис “Жертвуем за веру и отечество”, на іншому –“А І” (“Александр І”). По краях окантовка.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: