У Пирогівці відбулось «полювання на лисиць»

31.08.2020

Сонце, проливний дощ, ранкові тумани, лісові хащі та болота – все це потрібно було витримати учасникам чемпіонату Сумської області зі спортивної радіопеленгації. За допомогою мапи і приймача вони повинні були знайти радіопередавачі, тобто «лисиці», розташовані в лісі. Головне знайти всіх за найменший час, передає shostkanews.city.

Організатором чемпіонату Сумщини став шосткинець Павло Анікейцев. «У нас так виходить, що завжди це спартанські умови. Наші діти, спортсмени дуже загартовані і бігаємо в будь-яку погоду: в дощ, град, в хуртовину. Це може бути ліс, болото», — розповідає він.

Сам Павло радіопеленгацією займається вже 14 років. Брав участь в багатьох змаганнях в тому числі і за кордоном. За його думкою, «полювання на лисиць» дає змогу познайомитися з країною не тільки через її міста, культуру або архітектуру, а й через природу. «Наприклад в Болгарії ми фінішували просто на березі моря. Коли біжиш в лісі можна зустріти диких звірів. Особисто я багато разів перестрибував через їжачків. Бачив косуль, кабанів. Коли спортсмени прибігають на фініш, то дуже емоційно розповідають про те, що з ними сталося», — говорить хлопець.

Фінішували бігуни у чудовому настрої, бо ж цей вид спорту дає змогу отримати насолоду від навколишньої природи. Серед них був багаторазовий чемпіон Світу школяр Єгор Редька. Подолав «пирогівську» дистанцію і 58-річний Михайло Пугач — призер чемпіонату Європи по цілодобовому орієнтуванню.

«Бігаю в задоволення. Але тим не менше десь 60 медалей з чемпіонату Європи заробив. Зараз чемпіоном України став в Коростишеві», — розповідає Михайло.

Хтось відразу зорієнтувався, а хтось трохи заблукав на дистанції. Були навіть цілі родинні підряди. Деякі навіть гриби під час бігу встигали збирати.

Шосткинець Дмитро став на дистанцію вперше за 15 років. «Важко звичайно. Ось у мене приймач перестав працювати. У якийсь момент довелося на фініш повертатися — зайві 4 км взяти і знову пробігти», — розповідає шосткинець.

Президент обласної федерації радіоспорту Максим Редька наголошує, — радіопеленгація є популярним видом спорту. Сумська область — одна з лідерів в Україні. Але у Шостці цей вид спорту поки не дуже розвинений, тому й обрали це місто задля проведення чемпіонату.

Загалом «Полювання на лисиць» виникла як військово-прикладний вид спорту, і завжди таким залишався — оскільки тут в ігровій формі імітується робота військових контррозвідників: відшукати і знешкодити ворожу розвідгрупу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: