На Сумщині виборчу адресу змінили 255 громадян

02.09.2020

Станом на 30 серпня 255 жителів Сумщини скористались можливістю змінити свою виборчу адресу. Зокрема 103 з них – змінили виборчу адресу на інший регіон України, 72 громадяни обрали Сумську область, ще 80 осіб змінили виборчу адресу в межах регіону. Найбільше заяв на зміну виборчої адреси — у Сумській міській громаді.

Згідно з даними Державного реєстру виборців, з 1.07.2020 по 30.08.2020 вже 103 громадян, які зареєстровані в межах Сумщини, але проживають за межами області, скористалися правом голосувати на місцевих виборах в інших областях і змінили свою виборчу адресу.

Ще 72 виборці подали заяву до відділів ведення Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси на адресу в Сумській області. Відповідно на місцевих виборах 25 жовтня вони голосуватимуть як мешканці Сумської міської громади. Крім того, 80 осіб змінили свою виборчу адресу в межах регіону. Звернення щодо зміни виборчої адреси становить 1.08% від загальної кількості звернень.

Найбільше заяв у Сумській міській громаді — відтак 24 виборці обрали Сумщину місцем свого голосування, а 41 осіб змінили регіон голосування. Крім того, Березівську сільську громаду (Шосткинський район) обрали місцем свого голосування 25 осіб, а 2 осіб змінили цей регіон голосування на інший. В Конотопській міській громаді 20 осіб змінило цей регіон голосування на інший та ще 20 обрали його місцем свого голосування.

Оновлена процедура зміни виборчої адреси почала діяти в Україні з 1 липня. Змінити виборчу адресу можна до 10 вересня (онлайн за допомогою «Кабінету виборця» або звичним способом – подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання).

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з частиною 3 цієї ж статті — за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті. Згідно з частиною 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якої він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

oporaua.org

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: