Шість місць у Сумах, які присвячені визволенню міста від нацистів 1943 року

02.09.2020

У Сумах щороку відзначають день, коли місто було повністю звільнене від нацистських окупантів у Другій світовій війні. Сталося це 2 вересня 1943 року. Про цю подію покликані нагадувати сумчанам кілька визначних місць. Про шість із них — у цьому матеріалі.

Сквер Сумсько-Київських дивізій на вулиці Іллінській

Сквер Сумсько-Київських дивізій створили у Сумах у 70-ті роки ХХ століття. Тоді ж у його центрі встановили і монумент на честь воїнів, які визволяли місто у складі 232-ї, 340-ї та 167-ї дивізій. Пізніше ці дивізії отримали назву Сумсько-Київських, за звільнення Сум та Києва.

Пам’ятник на честь Сумсько-Київських дивізій має форму куба. На одній зі сторін викарбувано напис про пам’ятний день визволення міста Суми. Ще на одній — барельєф із зображенням солдатів.

Пам’ятник у сквері Зеленко на вулиці Сумсько-Київських дивізій (СКД)

«Пам’ятник встановили до 50-річчя визволення Сум від фашистських загарбників на честь воїнів 167-ї, 232-ї, 340-ї Сумсько-Київських стрілецьких дивізій 38-ї армії та 491-го Київського стрілецького окремого мінометного полку», — йдеться у написі на мармуровій плиті біля пам’ятника. Його встановили 1993 року. Архітектором був Юрій Кобиляков, скульптором — Богдан Люклян.

Ініціювали спорудження пам’ятника ветарани війни та колектив місцевої школи №6, у якому діє музей бойової слави Сумсько-Київських дивізій.

Пам’ятник «Мати-Батьківщина» на центральному цвинтарі

Пам’ятник встановили на місці братської могили солдатів та офіцерів, які загинули в боях за визволення міста від нацистів влітку 1943 року.

Впорядкування братської могили воїнів зі спорудженням центрального монументу «Мати-Батьківщина» завершили в 1970-му році. Автори пам’ятника: скульптор А. Івченко та архітектор М. Ільченко.

За пам’ятником встановлений горизонтальний напів овальний обеліск, на якому викарбувані прізвища похованих в цьому місці воїнів.

Меморіал невідомим солдатам, загиблим під час звільнення міста, — біля ПАТ «Сумихімпром»

Металевий обеліск встановили у 1947 році на могилі семи невідомих солдатів, які загинули в серпні 1943 року. Відомо, що 20 серпня 1943 року група 340-ї стрілецької дивізії з боями зайшла до села Баси.

Вважається, що воїни, поховані в цій могилі, і були учасниками визволення Басів. У 2015 році обеліск оновили. Він знаходиться біля Аварійного кладовища в районі ПАТ «Сумихімпром».

Братська могила на Баранівському кладовищі

Братська могила із пам’ятником встановлена на старому Баранівському кладовищі, на вулиці Липнянській (раніше вона мала назву 3-ї Краснознаменної). У могилі поховані 16 воїнів, загиблих при звільненні Сум наприкінці серпня 1943 року. На стелі викарбувані імена загиблих. Меморіал встановили у 1967 році.

Алея на честь 60-річчя визволення Сум від нацистів — біля «Романтики»

Алею на честь 60-річчя визволення Сум від фашистів висадили у 2003-му році. Тоді ж в центрі на газоні становили невеликий мармуровий куб, на якому є напис щодо подій, яким присвячене це місце. Алея розташована біля центру «Романтика».

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: