На березі річки Есмань лунали постріли

05.09.2020

3 вересня на кордоні Кролевецького та Шосткинського районів пройшла військово-історична реконструкція, яка відтворювала події 1941 року — коли радянські війська вели героїчну оборону рубежів на річці Есмань.

Бій на Есмані — маловідома сторінка Другої Світової війни. У серпні 1941 року 28-й механізований полк оперативних військ НКВС СРСР на чолі з полковником Гавришем був перекинутий на залізничну станцію Терещенська. Підрозділ протистояв військам 2-ї танкової групи вермахту під командуванням Гудеріана. Полк мав перешкодити фашистам вдарити в тил Червоної Армії. На берегах Есмані біля залізничного роз’їзду Пиротчине знаходилися позиції головних сил нашого підрозділу.

Героїчна оборона цих рубежів тривала з 29 серпня по 2 вересня 1941 року.

Бій на Есмані реконструювали члени військово-патріотичного клубу «Родина».

Тут же пройшов і мітинг, на якому виступили представники влади та громадськості. «Гудеріан пішов проти звичайних сільських хлопців. Вони гинули сотнями. На іншому березі Есмані знайшли рештки десяти солдатів. Але їх тут ще багато лежить», — сказав у своїй промові міський голова Шостки Микола Нога. Також він наголосив, що подвиг героїв Другої Світової є прикладом для воїнів незалежної України.

Цьогоріч на мітингу був присутній голова Сумської ОДА Роман Грищенко.

«Якщо українці бажають звільнити свою землю, то вони не пропустять жодного ворога»

Захисників рідної землі учасники заходу вшанували хвилиною мовчання, а також поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам.

Після мітингу розпочалася безпосередньо військово-історична реконструкція бою. Військова техніка, зброя, обмундирування та бліндажі – все це дозволило присутнім поринути у часи Другої Світової і уявити, як все відбувалося 79 років тому.

Після реконструкції усіх учасників та гостей заходу частували запашним кулішем, а також чаєм з пиріжками.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: