«Коли під час пожежі немає де взяти води — винними вважають рятувальників»: Надзвичайники Сумщини — про проблеми в роботі

10.09.2020

За інформацією начальника Глухівського районного сектору Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області Дмитра ГОНЧАРОВА, впродовж 2020 року на території населених пунктів Глухівського району виникло 20 пожеж. Прямі матеріальні збитки складають 683,5 тис. грн, вогнем пошкоджено 22 будівлі та споруди.

Під час гасіння пожеж у сільській місцевості дуже важливим є наявність та утримання у справному стані джерел протипожежного водопостачання (пожежних гідрантів, пожежних водойм, водонапірних башт, обладнаних пристроями для забору води пожежними автомобілями), влаштування під’їздів до них з твердим покриттям. Особливо актуальним це питання стає в зимову пору року, коли внаслідок морозів стає практично неможливим використання природних вододжерел.

На сьогодні існують проблеми щодо успішної експлуатації та утримання штучних джерел водопостачання. Так, на території населених пунктів обліковується 121 водонапірна башта, із них 114 перебувають в робочому стані та оснащені пристроями для забору води пожежними автоцистернами, обліковуються 22 пожежні гідранти, із них 3 перебувають в неробочому стані.

«Як показує практика, заходи реагування на надзвичайну ситуацію вживаються вже після того, як вона виникла. Забезпечити під’їзд до водойми чи відремонтувати гідрант – це не такі великі кошти для місцевих бюджетів, а от значення колосальне. Бо коли під час пожежі немає де взяти води, зазвичай винними у цьому вважаються рятувальники. Краще попереджувати такі ситуації», – зазначив Дмитро ГОНЧАРОВ.

За підсумками семінару – наради сільським, селищним головам надані відповідні доручення щодо забезпечення виконання заходів з покращення існуючої системи протипожежного водопостачання на підпорядкованих територіях.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: