На Сумщині дві ТВК сформували виборчі округи раніше терміну

10.09.2020

Роменська районна та Коровинська сільська виборчі комісії порушили вимоги Виборчого кодексу, сформувавши територіальні виборчі округи до початку виборчого процесу. Такі факти зафіксували спостерігачі ОПОРИ.

4 вересня 2020 о 10.00 відбулось засідання Роменської районної ТВК, на якому комісія утворила територіальні виборчі округи для організації та проведення виборів. На засіданні були присутні 13 членів з 18. Одноголосно було прийнято рішення про утворення 5 округів.

Голова Роменської районної ТВК Тетяна Самойленко (суб’єкт подання «За Майбутнє») прокоментувала це рішення так:

«Державний реєстр виборців надав нам перелік виборців. Тому ми провели раніше, бо в нас були всі дані для того, щоб провести засідання».

Того ж дня, 4 вересня 2020 року о 17.00 було проведено засідання Коровинської сільської ТВК. На якому утворили територіальні виборчі округи для організації та проведення виборів. На засіданні були присутні 12 членів з 14, було утворено 7 виборчих округів одноголосно».

На питання, чи комісія знала, що дата проведення засідання повинна була бути 5 або 6 вересня, голова Коровинської сільської ТВК прокоментувала Тетяна Шевцова (суб’єкт подання «Європейська солідарність»):

«Ми знаємо це. Але перші дні згідно нового виборчого кодексу, на нас стільки впало всього. Нас зареєстрували, уявіть собі, і не правильно. Я ще пройшла процес у ЦНАПІ Роменському, внесення змін до реєстрації. Я на даний момент, була ще не юридична особа, мені навіть не видали тоді витягу з державного реєстру про зміну назви. Ми повинні були документи подати до 5-го числа, а мене не приймуть документи, якщо в мене немає витягу з державного реєстру. У нас є код в єдиному державному реєстрі, але назва не відповідає».

Відповідно до Виборчого кодексу та Постанови ЦВК «Про Роз’яснення щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів»: рішення про утворення виборчих округів приймається територіальною виборчою комісією після початку виборчого процесу відповідних виборів, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу (пункт 1 частини першої статті 196, частина третя статті 198, частина четверта статті 199, частина третя статті 201 кодексу). А як відомо, виборчий процес розпочався 5 вересня.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: