Сміттєпереробний завод у Сумах: де саме його будуть зводити?

16.09.2020

Сміттєпереробний завод планують розмістити в районі вулиці Миколи Лукаша в Сумах, де було колись Аварійне селище. Журналісти Суспільного подивились місцину і поспілкувалися з тамтешніми жителями.

У місці, яке міська рада вирішила віддати під будівництво сміттєпереробного заводу, знаходиться «зелений полігон», куди мають вивозити гілки і стовбури після обпилювання дерев у Сумах.

Мешканці, будинки яких розташовані неподалік полігону і навпроти майбутнього заводу, розповідають, що часто відчувають сморід від полігону.

“Як вітер туди, іще не так, а як вітер сюди, до нас, тут дихати нічим. Навіть не те що на вулиці, у хаті чути, як воно воняє. Там же ж горить не те, що одне дерево привезли, там і пластмасу привезли, там все ,що не треба везуть сюди, будівельні матеріали. Якщо буде сміттєпереробний, тоді, може, більше буду скаржитись, може квартири дадуть”, — сподівається Ольга Рєзнік.

Керівник ТОВ «Лєст-інвест» Володимир Трощій, якому міськрада 15 вересня виділила 5,5 га землі під будівництво заводу, каже, що шкоди довкіллю не буде.

“Це плазмова програма. Сюди машина заїхала, навіть запаху немає. Там такі в Європі стоять в межах міста”, — говорить Трощій.

А от тарифи на сміття, якщо тут або деінде буде переробний завод, можуть зрости, говорить доцент кафедри прикладної екології СумДУ Дмитро Лазненко

“По-нормальному, це, звичайно не має негативно вплинути на довкілля. Перш ніж створювати будь-який об’єкт подібного роду, необхідно виконувати такий етап, який називається «оцінка впливу на довкілля». Сьогодні, ймовірніше за все, такі об’єкти не будуть спроможними економічно без підвищення тарифів, а наскільки необхідно підвищувати, необхідно розраховувати для конкретних рішень”, — говорить Лазненко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: