Харчове отруєння учнів у Глухівській школі не підтвердилося

16.09.2020

9 вересня в Глухівській ЗОШ №1 сталася надзвичайна подія. Пізно ввечері кільком учням початкової школи стало погано, у них вдома почалася блювота. Такі симптоми з’явилися у чотирьох дітей з 4 класу і чотирьох — з другого. Звичайно, перше, що подумали батьки, харчове отруєння. Оскільки воно проявилося одночасно у кількох школярів, то висновок був один: це сталося в шкільній їдальні, передає nedelya.info.

— Дитина ввечері стала млявою. Спочатку його нудило, а потім почалася блювота. Я подумала, можливо, щось не те з’їв за вечерею. А коли дізналася, що такі симптоми є і у однокласників, то стало зрозуміло, що щось сталося в школі, — каже мама другокласника.

Наступного дня з’ясувалося, що вночі у 40 вихованців ЗОШ №1 з’явилися такі ж симптоми. Як розповіла журналісту директор школи Оксана Юдіна, звичайно, спочатку вона і сама почала думати про їдальню. Але в той день харчувалося багато учнів, їжа для всіх була однакова: сирники, суп із макаронами, какао. Але стало погано тільки частини дітей. Пізніше надійшло повідомлення керівництву, що захворіла дівчинка, яка в школі не харчується взагалі. Виходить, що проблема не в їжі?

Адміністрація ЗОШ все ж прийняла рішення екстрено обстежити їдальню. В школу викликали представників лабораторного центру. Крім місцевих, для більш ретельного контролю запросили ще й представників Держпродспоживслужби з області.

— Були взяті всі можливі проби: порожні упаковки від продуктів, зразки їжі того дня, змиви з поверхонь, мазки у персоналу, — розповідає Оксана Юдіна.

Також три сім’ї самостійно звернулися в лабораторній центр, де у дітей взяли біологічний матеріал для дослідження.

Вранці 14 вересня прийшли результати. Як повідомила начальник лабораторного центру Марина Матвієнко, ніяких збудників кишкової інфекції бактеріологічної етіології не виявлено. Немає і носія золотистого стафілокока у працівників харчоблоку. Негативні результати і у школярів, яким проводили аналіз. Тобто, харчового отруєння не було. Все вказує на ротавірусну інфекцію.

У школі ще раз ретельно провели дезінфекцію, хоча, як зазначила директор, так робилося і до цього часу. З понеділка навчальний заклад працює в звичайному режимі з дотриманням всіх протиепідемічних вимог, введених на період карантину. Абсолютна більшість дітей вже на заняттях.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: