Шосткинці з підозрою на COVID-19 результатів досліджень чекають більше тижня

16.09.2020

Шостці потрібна сучасна лабораторія, де можна було б зробити швидко і якісно аналізи. Про це під час сесійного засідання зауважила депутат  міської ради Світлана Суптельна. Вона аргументувала, що в свій час у місті розмістили не одну лабораторію з інших міст України (Сум, Харкова, Києва), де аналізи коштують чималу суму. І ще одна проблема, пов’язана безпосередньо із захворюванням на COVID-19, адже результати пацієнтів з підозрою доводиться чекати цілий тиждень, передає shostkanews.city.

«1800 гривен коштує у приватній лабораторії аналіз ПЛР. Я вважаю, що у нас вже величезна територіальна громада і настав час придбати сучасну лабораторію. Вона повинна пройти ліцензування, сертифікацію, навчити лаборантів працювати. Лабораторія повинна бути у нашому місті», — сказала вона.

За словами депутата, зараз результати ПЛР-тестів приходять із затримкою в 10-12 діб. Особисто Світлані Суптельній довелося вирішувати дане питання через «Урядову лінію». Тож, відкриття у Шостці лабораторії вона вважає нагальною необхідністю. Міський голова Шостки Микола Нога пообіцяв вивчити дане питання:

«Ми запишемо протокольне рішення і будемо вивчати це питання. Там не просто придбання обладнання. Поки ці лабораторії розташовані тільки по областях. В цілому по Україні зараз величезні черги. У нас затримка на цілий тиждень. Зрозуміло, що і якість результатів може бути зовсім не та, що потрібно. У нас нині є можливість робити два види швидких тестів, але там немає впевненості, що вони вірні».

Мер зазначив, що проблему із затримкою результатів ПЛР-тестів він озвучував голові Сумської облдержадміністрації під час його візиту до Шостки. Адже час грає не на користь людині, яка чекає результат аналізу.

«Людина тиждень вже хвора. За цей час він скільки розніс інфекції! А ми тільки через тиждень дізналися, що він хворий і починаємо з’ясовувати, з ким він цей тиждень контактував», — зазначив Микола Нога.

Також Світлана Суптельна звернулася до міського голови з проханням забезпечити лікарняні заклади міста новими сучасними ліжками та постільною білизною. Вона зауважила, що це вже не такі великі кошти, які потрібні на створення лабораторії. Востаннє  в лікарні Шостки було закуплено 20 ліжок та нова постільна білизна. Цього, звісно ж, замало.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: