COVID-19: Чому перевантаженому лабцентру у Сумах не допомагають інші лабораторії?

19.09.2020

До Сумського обласного лабораторного центру щодня в середньому надходить до 900 зразків на тестування коронавірусу. За добу опрацьовують — 350-400 з них. Про це розповів заступник директора установи Михайло Мацюк. Досліджують їх за черговістю, передає «Суспільне».

“З них десь 80-90 визначаємо, як позитивні. Далі, якщо рахувати до 400, – це — пневмонія та інші підозрілі випадки. І решта – це контактні. Частина — це люди, які йдуть на платні послуги”, — говорить він.

За його словами, це ті люди, які хочуть виїхати за межі України і їм потрібна довідка.

Аби збільшити кількість тестувань, відповідно, пришвидшити опрацювання підозр в області планували залучити ще дві лабораторії. На сьогодні проєкт не реалізований.

За словами Михайла Мацюка, проблема в тому, що лабцентр підпорядковується Міністерству охорони здоров’я, а інші лабораторії — ні. “Вони не мають ліцензій на медичну практику, не мають права проводити такі дослідження, працювати з людським матеріалом”, — додав Мацюк.

За словами директора регіональної лабораторії Держпродспоживслужби Олександра Коваленка, навесні прийняли рішення щодо залучення лабораторії Держпродспоживслужби до діагностики COVID.

“Є ПЛР-обладнання, допоміжне обладнання і наші спеціалісти в процесі проходження навчання на базі лабораторного центру виявили, що тест-системи, які на сьогодні застосовуються в Україні, не підходять до нашого ампліфікатора, він просто їх не бачить”, — зазначив він.

Нагадаємо, МОЗ змінило алгоритм до проведення ПРЛ-тестів людям із підозрою: рекомендують робити їх на 7-9 день від дня ймовірного зараження. А рішення щодо того, чи відправляти людину на тест, має ухвалювати сімейний лікар. За якими ознаками призначають ПЛР-тести, розповідає сімейна лікарка Анастасія Нагорна:

“Це може бути безсимптомний перебіг в плані температури, але найперше — втрата смаку і нюху. Наступна ознака — це підвищення температури — 37.5-38, яка сама не спадає. Також кашель сухий, непродуктивний, утруднене дихання, біль за грудиною”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: