Сумські підприємці просять скасувати вимогу про касові апарати для малого бізнесу

24.09.2020

Сумські депутати підтримали звернення підприємців до Верховної Ради, президента та уряду щодо відміни введення касових апаратів для малого та середнього бізнесу. 23 вересня на сесії вони голосували за звернення щодо негайного розгляду і ухвалення трьох законопроєктів, які вносять зміни до Податкового кодексу, Суспільне. 

На площі у 24 тисячі квадратних метри розташовані понад 400 магазинів сумського торгівельного центру «Євробазар». У кожному з магазинів, в основному, працюють приватні підприємці. Одна з них — Наталія Тітаренко — говорить, що потрібно буде наймати бухгалтера, якщо доведеться працювати з касовими апаратами. «Це дуже багато роботи, я так вважаю, ми не вправляємося з такою роботою. Як це буде все, ми не розуміємо цього. Негативно ставимося», — говорить Наталія.

Інша підприємиця, Наталія Клименко, говорить, що готова до змін:»У нас не встановлений, але, якщо буде розпорядження, що для всіх, то де ми дінемося, ми також будемо встановлювати».

У критій частині центрального ринку переважно торгують продуктами. За законом, тутешніх продавців – тих, які належать до І групи фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, не зобов’язують мати касові апарати, поки що.

На ринку немає умов для встановлення касових апаратів, говорить підприємиця Валентина Форманець. «Вони ж не призначені для мінусової температури. А в нас немає умов. Ми б і раді може касовий апарат, але виходить те, що виходить. Касові апарати вводять там, де тепло», — розповідає Валентина.

Одна з ініціаторів звернення, яке розглядали на сесії депутати, — координаторка Коаліції малого та середнього бізнесу області Світлана Іченська. «Цілий рік підприємці України борються проти тотальної фіскалізації, проти законів 128, 129… З 1 січня 2021 року ці закони повинні запрацювати. Добре, якщо це одна точка торгівельна. Це одна сума: 6-7 тис грн. Тягне дуже багато необхідних умов, аби не наражати підприємця на великі штрафи», — вважає Іченська.

Депутати її звернення підтримали – проголосували за те, аби направити до Верховної Ради, президента та уряду прохання прийняти три інші законопроєкти. Ними мають внести зміни до Податкового кодексу, щоб касових апаратів не вимагали. На сесії був і директор центрального ринку Расул Галаєв.

«Це дуже проблематично організувати технічно, тому що кожен касовий апарат має бути підключеним до електрики. Крім того, касовий апарат, він працює зараз, згідно законодавства, онлайн, відповідно, до нього якось треба підвести іще й Інтернет. У підприємця, у зв’язку з цим, з’являються додаткові фінансові витрати: на закупку касової книги, касової стрічки, обслуговування касових апаратів. З’являються витрати, для того, щоб вели це бухгалтери. Це, відповідно, зарплата», — говорить Галаєв.

30 присутніх у сесійній залі депутатів міськради одноголосно підтримали звернення підприємців.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: