У суді Сум слухали свідків і потерпілих у справі аварії зі школярами в Білорусі

24.09.2020

У Зарічному суді Сум 24 вересня слухали свідків у справі аварії, що трапилася 2018 року в Білорусі, коли група з 26 дітей поверталася з Польщі в Україну. Тоді загинув 12-річний сумчанин, і ще шестеро школярів травмувалися. Обвинувачена – вчителька, яка організувала поїздку дітей до Польщі.

Для перевезень пасажирів у міжнародному русі перевізник повинен був оформити ліцензію, розповів представник управління Укртрансбезпеки В’ячеслав Гетун, який проходить у справі у якості свідка.

З приводу поїздки дітей до патрульної поліції звернень не надходило, сказав представник управління патрульної поліції в Сумській області Ігор Біловол. “Такі перевезення погоджуються з органами Нацполіції. Для них існують деякі правила – режим перевезення, зупинки, перевезення лише в світлу пору доби”, – розповів Біловол. На питання, хто має звертатися за таким погодженням – перевізник чи організатор, представник патрульної поліції відповів, що може і той, і інший, “заборони в цьому немає”.

Аварія сталася 13 травня 2018 року. Групу дітей перевозили трьома мікроавтобусами із Польщі через Білорусь до Сумської області. На 54 км автодороги Р-98 Кам’янець-Шерешево-Свислоч, поблизу села Мартинюки, один з мікроавтобусів зіткнувся з навантажувачем.

Свідком у справі є водій Ігор Літвінов, який віз дітей на іншому мікроавтобусі і успішно дістався України. Він розповів, що їхав на автомобілі Mersedes vito, на який, за його словами, не передбачена ліцензія.

Потерпілою у справі є Алла Кушніренко, мама загиблого школяра. На питання, хто дозволив перевозити дітей в нічний час, вона відповіла, що це було колективне рішення.

У Ігоря Літвінова також запитали, чи він поїхав би вночі, якби вчителька, організатор поїздки, була проти. Він відповів, що не поїхав би. Він також сказав, що перед поїздкою лікар оглядав його тільки візуально. “Тиск точно у мене ніхто не міряв”, – сказав Ігор Літвінов.

Вчительку звинувачують за статтею “неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей, що спричинило смерть неповнолітнього”. За версією слідства, автомобілі, що перевозили дітей, не мали дозволів на такі перевезення, не мали їх і водії. Якщо вину вчительки доведуть, їй загрожує до трьох років позбавлення волі.

Наступне засідання суду призначене на 30 вересня.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: