У Сумах показали лабораторію для ПЛР-тестувань

29.09.2020

ПЛР-тести на коронавірус у Сумах робить вірусологічна лабораторія Сумського обласного лабораторного центру, яка нині перевантажена. Про плани відкрити ще одну подібну лабораторію в місті — на базі мікробіологічної лабораторії лікарні №4 — повідомили 28 вересня. Журналісти відвідали обидва заклади і дізналися, як нині працює вірусологічна лабораторія та що потрібно, щоб запустити додаткову.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру — єдине місце в області, де проводять дослідження методом ПЛР (полімеразно-ланцюгової реакції) на наявність коронавірусу в організмі людини. Завідувачка лабораторії Ірина Купрієнко показує усі фази досліджень.

Лабораторія особливо небезпечних хвороб Сумського обласного лабораторного центру

Першим етапом є відбір матеріалу, розповідає завідувачка.

Лабораторія особливо небезпечних хвороб Сумського обласного лабораторного центру

«Відбирається в пробірочки, ставиться в штативи і далі передається на виділення РНК. Через віконце передається на наступний етап, на етап проби підготовки і виділення РНК-вірусу. Нам у допомогу державою надана станція автоматичної пробопідготовки, яка прискорює нашу роботу, обробляє одразу 96 проб», — розповідає завідувачка лабораторії.

На заключному етапі дослідження вірусологи бачать в комп’ютері, є чи немає вірусу в біологічному матеріалі людини, говорить Ірина Купрієнко.

Лабораторія особливо небезпечних хвороб Сумського обласного лабораторного центру

Подібну обласній лабораторії хочуть відкрити в лікарні №4. Нині тут — мікробіологічна лібораторія. З коштів міського бюджету на її переобладнання виділили 1 млн. 800 тисяч гривень, розповіла в.о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко. «На одну постановку – 48 тестів іде. Скільки буде постановок за добу, це буде залежать від робочого часу, як буде розплановано. Думаю, не менше трьох», — вважає Чумаченко.

Сумська лікарня №4

Завідувачка мікробіологічої лабораторії Людмила Бєлай говорить, що для повноцінної роботи до цих грошей, що виділили, треба ще стільки ж. «Треба купляти апарат не на 38 проб, а на 96. Для цього треба іще обладнання приблизно на суму плюс 2 млн грн. Я вважаю, що керівництво міста має про це знати, що не вірно гроші викидати на вітер, купляючи обладнання маленьке, стартове. Обладнання має працювати. Якщо ви хочете, щоб ми працювали, обладнання має бути якісним», — говорить Бєлай.

Мікробіологічна лабораторія лікарні №4

Завідувачка лабораторії також розповіла, що працівників додатково доведеться навчати. «Щоб працювати якісно, фахівці мають пройти певні курси у Києві. Курси двотижневі. Тобто, в реальності, при умові, що ми дуже швидко спрацюємо з проектною документацією, з оформленням акредитації, тому що це окрема документація, з ремонтними роботами, з оснащенням, і проходженням курсів співробітників, це 2-3 місяці», — вважає завідувачка.

Мікробіологічна лабораторія лікарні №4

Директор лікарні Андрій Сухомлин зараз займається технічними питаннями. «Це підготовчі моменти, пов’язані з частковою реконструкцією, добудовою і влаштуванням вентиляційних систем. Ще потрібно буде замінити частину меблів, закупити холодильне обладнання, яке буде в змозі витримувати або генерувати температуру до -70ºС. Воно дороговартісне, зараз опрацьовуються ці питання: постачальники, саме обладнання», — говорить Сухомлин.

Суспільне

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: