Лікар-кадіолог із Шостки: «Майже 70% смертей в Україні – це наслідок серцево-судинних захворювань»

29.09.2020

Щороку 29 вересня у світі відзначається Всесвітній День серця (World Heart Day). Тема Дня серця у 2020 році «Використовуйте Серце для суспільства, своїх близьких і себе». Мета проведення цього Дня – підвищення обізнаності про захворювання серцево-судинної системи, причини їх виникнення та способи запобігання. З цієї нагоди лікар-кардіолог кардіологічного відділення Шосткинської ЦРЛ Олена Лях відповіла на актуальні запитання.

— Олена Володимирівна, яку небезпеку несуть серцево-судинні захворювання?

— Майже 70% смертей в Україні – це наслідок серцево-судинних захворювань. Найбільш поширеними серцево-судинними захворюваннями є артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, яка включає в себе стабільну і не стабільну стенокардію, гострий інфаркт міокарда, інсульт.

— Яка статистика захворювання на хвороби серця?

— За 6 місяців 2020 року в Шостці та районі було зареєстровано 2 000 нових випадків хвороб систем кровообігу, з них 40 було інфарктів міокарду.

— Інфаркт – це вирок?

— На даний час державою запроваджується програма допомоги хворим на інфаркт міокарда. В м. Суми є три центри інтервенційної кардіології. При вчасному зверненні у випадку гострого інфаркту у нас у лікарні проводять пацієнту тромболізис, після чого протягом доби хворого безкоштовно машиною швидкої допомоги доправляють до обласного центру, де їй роблять коронарографію і стентування, за необхідності.

— Як людині зрозуміти, що в неї інфаркт?

— Найпоширенішими симптомами є жагучість, стискаючий біль за грудиною. Тому в першу чергу потрібно прийняти таблеточку нітрогліцерину і викликати швидку допомогу, якщо біль не проходить протягом 15 хвилин. Лікарі швидкої зроблять кардіограму, яка одразу може показати інфаркт. Але є й атипові прояви інфаркту, які важко розпізнати. Вони часто імітують інші захворювання. Інфаркт міокарда може супроводжуватися утрудненням дихання або відчуттям нестачі повітря, нудотою, блювотою, запамороченням або втратою свідомості.

— Чи правда, що хвороби серця помолодшали?

— Хвороби серця дуже помолоділи, раніше це були чоловіки 50 років і старше, зараз і в 40 років, і 30-ть.

Артеріальна гіпертензія є навіть у підлітків

Але з іншого боку ситуація покращилась, бо ми можемо більш якісно лікувати таких хворих.

— Як зберегти серце здоровим?

— Більшість випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо тримати під контролем основні фактори ризику розвитку цих захворювань: підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, тютюнокуріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, надмірна вага, надмірне споживання алкоголю, малорухливий спосіб життя, стреси.

Потрібно обмежити вживання насичених жирів, щоб їх було не більше 10%, обмежити вживання трансжирів, солі, не менше 5 грамів в добу

Дуже корисні аеробні фізичні навантаження: ходьба, біг, плавання. Ожиріння впливає на серцево-судинні захворювання, тому потрібно стежити за вагою. Так для жінок об’єм талії має бути не більше 80 см, а для чоловіків не більше 94 см.

— Що порадите людям після 40 років?

— Потрібно вимірювати періодично артеріальний тиск. Межа є 140 на 90. А для хворих на цукровий діабет 130 на 80. Якщо тиск більше, потрібно звернутися до сімейного лікаря і пройти обстеження. Після 40 років, навіть якщо серце не турбує, необхідно раз на рік робити кардіограму.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: