На Сумщині знайшли нову яблуню-колонію

05.10.2020

Нову яблуню-колонію у Сумській області відкрив учитель біології та екології Володимир Литовка. Знайшов її чоловік у Роменському районі, під час однієї зі своїх експедицій. Наразі викладач збирає документи, аби надати своїй знахідці офіційний статус, передає «Суспільне».

Чоловік говорить: виявив її випадково, серед кількох покинутих яблунь, на місці старого хутора.

Автор фото — Володимир Литовка

“Привернула увагу, бо мала дуже покручене центральне стебло, розташоване горизонтально. Коли підійшов ближче, то побачив, що від стовбура, який лежав горизонтально, утворилися вертикальні відростки. Трошечки відкопав — і побачив додаткові корені”, — згадує він.

За його словами, це сорт — “Сніговий кальвіль”.

“Унікальне явище і можна назвати її — міні яблуня-колонія. Аналог кролевецької яблуні. Це за селом Плавинище, в одній з балок. Розміщена вона на розпайованій землі. Усе це занедбане, земля не обробляється. Це — схил і колись там були якісь будівлі”, — говорить він.

Уперше цю яблуню, за селом Плавинище Роменського району, яка перетворилась на колонію, дослідник побачив 10 років тому. Відтоді спостерігав за нею. За словами Литовки, в тому місці є дві яблуні, які опустили свої гілки до землі, але прижилися і пустили корені, перетворившись на три нові дерева, лише в однієї.

Автор фото — Володимир Литовка

Дослідник хоче залучити науковців та екологів до більш ґрунтовного вивчення відкритої ним яблуні, щоб надати їй природоохоронний статус.

До сьогодні на Сумщині офіційно існує одна яблуня-колонія — на Кролевеччині. Вона — ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення. Донині вважається єдиною унікальною яблунею у світі, яка розмножується вегетативно, опускаючи гілля до землі, що вкорінюється. Займає кролевецька яблуня-колонія близько 10 соток. Колонії близько 220 років.

Це — відео з ютюб-каналу Володимира Литовки, яке він зняв у травні 2020 року, коли яблуня цвіла.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: