Підприємства Сумщини впроваджують систему НАССР

08.10.2020

Станом на сьогодні у Сумській області працівниками управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було підтверджено наявність системи НАССР на 153 потужностях, з них: у закладах громадського харчування, в тому числі в навчальних закладах – 65, закладах роздрібної торгівлі – 51, виробництво харчових продуктів – 37.

За не впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках було вручено – 227 приписи, складено 3 протоколи та винесено 3 постанови за невиконання припису щодо необхідності впровадження системи НАССР.

Так працівниками управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини у вересні 2020 року було проведено аудит системи НАССР на ТОВ «ЕКО» в м. Охтирка та в ході здійснення цієї перевірки було з’ясовано, що на підприємстві не впроваджено постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках та виявлено ряд порушень з питань гігієни. За результатами цієї перевірки було складено протокол, винесена постанова та надано обов’язковий до виконання припис. Як наслідок мережею супермаркетів ТОВ «ЕКО» було переглянуто питання створення групи НАССР та впровадження по всій Україні постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. І хоча продовжуються виявлятися порушення в цій мережі, але підприємство постійно працює над недоліками та здійснює їх перегляд, актуалізацію та удосконалення не лише на регіональному, але й на загальнодержавному рівні.

Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (на даний час 150 тис. грн.), на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (на даний час 75 тис. грн.).

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: